Economic

ANAF impune rușilor de la Lukoil impozit neplătit. Ce sumă datorează gigantul petrolier

schedule 09 feb. 2023, 06:35

ANAF impune rușilor de la Lukoil impozit neplătit. Ce sumă datorează gigantul petrolier
Foto: Shutterstock.rom

ANAF i-a emis decizie de impunere gigantului petrolier rus Lukoil, în urma unei inspecții fiscale. Fiscul i-a cerut să plătească impozit suplimentar în suma totală de peste 50 de milioane de lei pe profituri obținute în anul 2021, din operațiuni din România de vânzare de produse petroliere, inclusiv la export. 

ANAF le impune rușilor de la Lukoil impozit neplătit

Decizia de impunere a fost emisă de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești din cadrul ANAF pe numele sucursalei locale a Litasco, divizia de trading de țiței și produse petroliere înregistrate în Elveția a grupului Lukoil. Prin această divizie, rușii își controlează cele mai importante afaceri din România, anume rețeaua de benzinării Lukoil și rafinăria ploieșteană Petrotel.

Litasco SA Geneva Sucursala București, inițial Sucursala Ploiești, a fost înființată în țara noastră de traderul Lukoil în luna noiembrie a anului 2020, ca sediu permanent al său. Aceasta a raportat pentru 2021 un profit net de aproximativ 250.000, la o cifră de afaceri de 7,2 milioane de lei.

Conform Codului Fiscal, ″sediul permanent este un loc prin care se desfășoară integral sau parțial activitatea unui nerezident″, iar ″persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România au obligația de a plăti impozitul pe profit pentru profitul impozabil care este atribuibil sediului permanent″.

Stabilirea rezultatului fiscal se face ținând cont numai de veniturile și cheltuielile atribuibile sediului permanent, rezultatul fiind determinat prin tratarea sediului permanent ca persoană separată și prin utilizarea regulilor prețurilor de transfer la stabilirea valorii de piață a transferurilor făcute între persoana juridică străină și sediul său permanent.

Mai mult, Convenția-Model a OECD în ceea ce privește regulile de evitare a dublei impuneri stipulează că „un Stat Contractant nu poate impozita profiturile unei întreprinderi din celălalt Stat Contractant în afara cazului în care acesta își desfășoară activitatea prin intermediul unei reprezentanțe permanente situate în primul Stat menționat”. 

În urma controlului fiscal, inspectorii ANAF au ajuns la concluzia că Litască SA Geneva Sucursala București, sediul permanent din România al Litască Geneva, „a omis înregistrarea în contabilitate şi declararea corespunzătoare a unor operaţiuni desfăşurate în perioada ianuarie-iunie 2021”, potrivit unui document analizat de Profit.ro. 

Prin urmare, ANAF a stabilit pentru Litasco București o bază de impozitare suplimentară de 317.285.628 de lei, pentru care a calculat un impozit pe profit de 50.765.701 de lei. 

Embargoul impus de UE și carburanții

Rafinăriile din România trebuie să identifice în acest an surse alternative pentru cel puțin 80% din importurile de motorină efectuate cu un an în urmă, iar cele europene, pentru aproape 50%, ca urmare a intrării în vigoare a embargoului impus de UE importului de carburanți din Rusia.

Dacă în cazul benzinei țara noastră este exportator net, în cazul motorinei, situația este diferită. România a importat, potrivit datelor Institutul Național de Statistică (INS), în primele 9 luni ale anului trecut, 1.85 de milioane de tone, din care 1.25 de milioane tone direct din Federația Rusă. 

Față de primele 9 luni ale lui 2021, importurile de motorină din Rusia au fost de 1.3 de milioane de tone în primele 9 luni și de 1.79 de milioane de tone pe întreg anul. 



SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---