ANAF le impune rușilor de la Lukoil impozit neplătit
Decizia de impunere a fost emisă de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești din cadrul ANAF pe numele sucursalei locale a Litasco, divizia de trading de țiței și produse petroliere înregistrate în Elveția a grupului Lukoil. Prin această divizie, rușii își controlează cele mai importante afaceri din România, anume rețeaua de benzinării Lukoil și rafinăria ploieșteană Petrotel.
Litasco SA Geneva Sucursala București, inițial Sucursala Ploiești, a fost înființată în țara noastră de traderul Lukoil în luna noiembrie a anului 2020, ca sediu permanent al său. Aceasta a raportat pentru 2021 un profit net de aproximativ 250.000, la o cifră de afaceri de 7,2 milioane de lei.
Conform Codului Fiscal, ″sediul permanent este un loc prin care se desfășoară integral sau parțial activitatea unui nerezident″, iar ″persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România au obligația de a plăti impozitul pe profit pentru profitul impozabil care este atribuibil sediului permanent″.
Citește și:
ANAF sechestrează acțiunile Gabriel Resources
ANAF va impune băncilor să comunice zilnic sumele plătite din conturile celor popriți
Cum s-a răzgândit Guvernul în doar 24 de ore privind limitarea cashului
Stabilirea rezultatului fiscal se face ținând cont numai de veniturile și cheltuielile atribuibile sediului permanent, rezultatul fiind determinat prin tratarea sediului permanent ca persoană separată și prin utilizarea regulilor prețurilor de transfer la stabilirea valorii de piață a transferurilor făcute între persoana juridică străină și sediul său permanent.
Mai mult, Convenția-Model a OECD în ceea ce privește regulile de evitare a dublei impuneri stipulează că „un Stat Contractant nu poate impozita profiturile unei întreprinderi din celălalt Stat Contractant în afara cazului în care acesta își desfășoară activitatea prin intermediul unei reprezentanțe permanente situate în primul Stat menționat”.
În urma controlului fiscal, inspectorii ANAF au ajuns la concluzia că Litască SA Geneva Sucursala București, sediul permanent din România al Litască Geneva, „a omis înregistrarea în contabilitate şi declararea corespunzătoare a unor operaţiuni desfăşurate în perioada ianuarie-iunie 2021”, potrivit unui document analizat de Profit.ro.
Citește și:
ANAF vinde Euro Hotels Griviţa pentru datorii Udrea și Cocoș
Prin urmare, ANAF a stabilit pentru Litasco București o bază de impozitare suplimentară de 317.285.628 de lei, pentru care a calculat un impozit pe profit de 50.765.701 de lei.
Embargoul impus de UE și carburanții
Rafinăriile din România trebuie să identifice în acest an surse alternative pentru cel puțin 80% din importurile de motorină efectuate cu un an în urmă, iar cele europene, pentru aproape 50%, ca urmare a intrării în vigoare a embargoului impus de UE importului de carburanți din Rusia.
Dacă în cazul benzinei țara noastră este exportator net, în cazul motorinei, situația este diferită. România a importat, potrivit datelor Institutul Național de Statistică (INS), în primele 9 luni ale anului trecut, 1.85 de milioane de tone, din care 1.25 de milioane tone direct din Federația Rusă.
Citește și:
ANAF descoperă nereguli șocante la stațiile ITP!
ANAF continuă controalele pentru combaterea muncii la negru sau la gri şi în 2023
ANAF: Declarația Unică 2023. Care este termenul limită pentru depunere declarațiilor
Față de primele 9 luni ale lui 2021, importurile de motorină din Rusia au fost de 1.3 de milioane de tone în primele 9 luni și de 1.79 de milioane de tone pe întreg anul.