Economic

Guvernul României investește 9 miliarde de euro pentru dezvoltarea Constanței ca hub logistic și energetic european

schedule 27 iun. 2024, 16:25

Guvernul României investește 9 miliarde de euro pentru dezvoltarea Constanței ca hub logistic și energetic european
Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Guvernul României investește 9 mld. euro în Constanța pentru a deveni hub logistic și energetic european.

Guvernul României, condus de Premierul Marcel Ciolacu, a anunțat un plan de investiții de peste 9 miliarde de euro pentru transformarea orașului Constanța într-un hub logistic și energetic de nivel european. Această inițiativă vizează dezvoltarea infrastructurii portuare, rutiere și logistice, cu scopul de a consolida poziția strategică a României în regiune și de a sprijini procesul de redresare și reconstrucție a Ucrainei.

Investițiile includ extinderea Portului Constanța prin construirea de dane de mare adâncime și terminale specializate, precum și îmbunătățirea infrastructurii feroviare și rutiere din zonă. Guvernul a alocat peste 1,5 miliarde de euro din bugetul de stat și fonduri europene pentru aceste proiecte. De asemenea, s-au realizat parteneriate cu investitori străini, printre care se numără DP World, pentru dezvoltarea unui terminal cargo și a unui terminal roll-on, roll-off (RO-RO).

România, inclusă în două coridoare ale rețelei transeuropene de transport Ten-T, și-a consolidat poziția prin aderarea la spațiul Schengen maritim și aerian, ceea ce ar putea duce la creșterea comerțului cu partenerii din UE, Turcia și China. Guvernul PSD își propune, de asemenea, să transforme stațiunile de pe litoralul românesc într-o destinație turistică de top și a inițiat construcția unei noi autostrăzi care va lega Constanța de Olimp.

Aceste demersuri sunt parte dintr-o strategie mai amplă de dezvoltare economică și logistică, care include și stimularea sectorului logistic prin scăderea costurilor de asigurare pentru nave și diversificarea rutelor comerciale globale. Guvernul PSD subliniază importanța absorbției de fonduri europene, care a atins un nivel de peste 97%, și a introducerii salariului minim european în România.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

33 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6489 RON
0.00270
GBP
GBP: 5.88 RON
0.00200
HUF
HUF: 1.2603 RON
-0.00610
BGN
BGN: 2.5447 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1718 RON
0.01430
Convertor valutar

Rezultat: ---