Economic

Facturile la electricitate ar putea crește de la 1 ianuarie, în ciuda ieftinirii energiei

schedule 31 mai 2024, 11:19

Facturile la electricitate ar putea crește de la 1 ianuarie, în ciuda ieftinirii energiei
Aui Khemmanat / Shutterstock

Facturile la electricitate în România ar putea crește din 2025 din cauza majorării tarifelor de distribuție.

Chiar dacă prețul energiei este în scădere, facturile la electricitate ale românilor ar putea înregistra o creștere începând cu anul viitor. Această situație este posibilă datorită majorării tarifelor de distribuție a energiei, care sunt încasate de operatorii ce gestionează rețeaua electrică. George Niculescu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), a explicat că este necesar un echilibru între investițiile în rețele și capacitatea consumatorilor de a suporta costurile.

În 2025, ANRE va începe o nouă perioadă de reglementare, în timpul căreia va fi modificată rata de rentabilitate, ceea ce ar putea duce la creșteri de tarife. Operatorii de distribuție susțin că au nevoie de o rată de rentabilitate mai mare pentru a putea finanța modernizarea rețelei și pentru a face față necesarului de investiții de 15 miliarde de euro până în 2030, sumă necesară pentru integrarea capacităților de energie regenerabilă.

Niculescu a menționat că, deși creșterea tarifelor este posibilă, aceasta ar trebui să fie insesizabilă pentru consumatori. ANRE lucrează la scenarii pentru a evalua impactul creșterii ratei de rentabilitate asupra tarifului de distribuție. Totodată, președintele ANRE a subliniat importanța revenirii la piața liberă de energie, după perioada de plafonare a prețurilor, care este în vigoare până la 31 martie 2025.

Dana Dărăban, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, a reiterat că investițiile în rețele sunt o necesitate nu doar pentru România, ci și la nivel european și în Statele Unite, menționând că, pe lângă fondurile europene, este nevoie de atragerea de capital privat pentru a atinge obiectivele de decarbonare.

Toate aceste investiții în rețelele de distribuție se vor reflecta în cele din urmă în tariful de distribuție, care este inclus în factura consumatorilor finali. Obiectivul acestor investiții este de a racorda mai multe capacități de producție a energiei din surse regenerabile și de a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite consumatorilor.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6535 RON
-0.01320
GBP
GBP: 5.8883 RON
0.00620
HUF
HUF: 1.2521 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.2157 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---