Locale Economic

Dezbateri în contradictoriu privind prețul energiei în România

schedule 12 mar. 2024, 14:59

Dezbateri în contradictoriu privind prețul energiei în România
Gabriel Preda RO / Shutterstock
Autorități române oferă opinii diferite despre prețurile la energie înainte de alegeri; unele văd stabilizare, altele risc de creștere.

Autoritățile din România oferă declarații divergente cu privire la situația prețurilor la energie în contextul apropiat al alegerilor. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că piața energiei s-a stabilizat și că prețurile au revenit la nivelurile anterioare conflictului din Ucraina. În contrast, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a exprimat preocupări legate de riscul creșterii necontrolate a facturilor, motiv pentru care se ia în considerare extinderea schemei de plafonare a prețurilor până în 2026.

Chirițoiu a subliniat că piața se reglează și că intervențiile guvernamentale sunt în curs de reevaluare, în timp ce Burduja a menționat că, în contextul actual, un anumit nivel de reglementare este prudent pentru a asigura stabilitatea pentru consumatorii finali. În ciuda scăderii prețului energiei pe bursă la jumătate față de anul precedent, ministrul Energiei consideră că este necesară menținerea unor măsuri de protecție pentru a preveni fluctuații majore ale prețurilor.

În prezent, Guvernul României a instituit un mecanism de achiziție centralizată a energiei electrice, prin care diferența dintre prețul de piață și cel plătit de consumatori este suportată din bugetul statului. Această schemă a generat costuri semnificative pentru bugetul național și este în curs de analiză de către Comisia Europeană pentru a determina conformitatea sa cu legislația europeană.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---