Politic

Consultări guvernamentale pentru stabilirea datei alegerilor prezidențiale în România

schedule 01 iul. 2024, 15:09

Consultări guvernamentale pentru stabilirea datei alegerilor prezidențiale în România
Foto: Guvernul României/Facebook
Premierul României, Marcel Ciolacu, a început consultări pentru alegerile din 2024, în absența liderului PNL.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a inițiat o serie de consultări cu partidele parlamentare pentru a stabili calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2024. În lipsa liderului PNL, Nicolae Ciucă, liberalii sunt reprezentați de ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. Programul consultărilor a început luni, 1 iulie, la Palatul Victoria, cu întâlniri programate pe parcursul întregii zile, începând cu ora 10:00 pentru USR și continuând cu AUR, UDMR, SOS și Grupul Minorităților Naționale, urmând ca marți să se reia discuțiile cu alte formațiuni politice.

Aceste întâlniri vin într-un moment în care coaliția de guvernare dintre PSD și PNL nu a ajuns la un consens privind data alegerilor. Inițial, s-a propus ca primul tur al prezidențialelor să aibă loc pe 15 septembrie, însă PNL a solicitat ca acestea să fie amânate pentru luna noiembrie. În paralel cu aceste discuții, PNL va avea propriile dezbateri interne pentru a decide asupra calendarului electoral.

În prima zi de consultări, premierul Ciolacu a avut întâlniri cu reprezentanții USR și AUR, care și-au exprimat dorința ca alegerile să se desfășoare la termen. În plus, premierul a participat la ceremonia de aniversare a 25 de ani de la înființarea Direcției Generale de Informații a Apărării, unde a vorbit despre impactul războiului hibrid asupra României, în contextul conflictului din Ucraina.

Reprezentanții UDMR, senatorul Cseke Attila și deputatul Csoma Botond, au fost de asemenea prezenți la discuții. Toate partidele parlamentare au confirmat participarea la aceste consultări, care sunt esențiale pentru planificarea procesului electoral din România.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6264 RON
0.01980
GBP
GBP: 5.8751 RON
-0.00570
HUF
HUF: 1.2596 RON
-0.00450
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.1228 RON
0.01580
Convertor valutar

Rezultat: ---