Politic

Controverse în jurul subvențiilor pentru stuful din Delta Dunării și demiterea directorului APIA

schedule 14 mar. 2024, 08:24

Controverse în jurul subvențiilor pentru stuful din Delta Dunării și demiterea directorului APIA
Mircea Moira / Shutterstock
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, este criticat pentru declarații privind subvențiile pentru stuful din Delta Dunării și ancheta UE.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, se confruntă cu critici în urma declarațiilor sale referitoare la subvențiile pentru stuful din Delta Dunării, invocând un citat al fostului dictator Nicolae Ceaușescu: „Președintele nostru spunea că e aurul verde al României”. În cadrul unui interviu la Euronews, ministrul a apărat legislația care permite paludicultura ca activitate agricolă, susținând că a avut aprobarea Comisiei Europene și că toate acțiunile sale au respectat legea.

Controversa a escaladat odată cu confirmarea unei anchete de către șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, privind subvențiile europene pentru stuful din Delta Dunării, care ar fi beneficiat firme din anturajul liderului PSD Paul Stănescu. Documente au fost ridicate de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), iar investigația este în curs.

În plus, fostul director al APIA, Ionuț Lupu, demis de ministrul Barbu, a făcut declarații despre întârzierile la plată a subvențiilor și blocajul din sistem, negând acuzațiile de incompetență și afirmând că a fost informat zilnic despre situația plăților. Lupu a exprimat suspiciuni cu privire la autorizarea rapidă a unor plăți în Tulcea și a menționat că a primit puncte de vedere negative de la direcțiile abilitate referitoare la efectuarea plății.

În contextul acestor acuzații, ministrul Barbu a fost criticat pentru contribuția sa la o lege care a transformat Delta Dunării în pajiște, facilitând astfel accesul la subvenții europene pentru firme asociate cu familia lui Paul Stănescu. Această situație a fost adusă în atenție de Ionuț Lupu, care a blocat subvenția pentru stuful familiei secretarului general al PSD și a depus o plângere la DNA denunțând presiuni pentru deblocarea plăților.

În ciuda apărării ministrului Barbu, care a menționat că legea a fost aprobată de un număr mare de deputați și a trecut de Curtea Constituțională, scandalul subvențiilor pentru stuful din Delta Dunării continuă să genereze dezbateri și controverse în spațiul public.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---