Un studiu național recent realizat de Organizația Salvați Copiii România dezvăluie date îngrijorătoare despre incidența abuzului sexual asupra copiilor în țară. Conform cercetării, aproximativ 3% dintre părinți recunosc că, în ultimul an, copilul lor a fost victimă a abuzului sexual. Mai alarmant este faptul că în 2 din 3 cazuri, agresorul a fost o persoană necunoscută familiei.
Statisticile oferite de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) pentru perioada ianuarie-septembrie 2023 indică un număr de 1.192 cazuri de abuz sexual, majoritatea victimelor fiind fete. Dintre acestea, 1.062 au fost abuz sexual asupra fetelor, care sunt mai predispuse la automutilare și autoînvinovățire.
Organizația Salvați Copiii subliniază gravitatea consecințelor pe care le poate avea abuzul sexual asupra copiilor și importanța accesului la servicii de consiliere sau psihoterapie. Fără un astfel de ajutor, victimele pot suferi repercusiuni traumatice pe termen lung. Studiile arată că efectele abuzului sexual pot include probleme psihologice, comportamente deviante, probleme relaționale și sexuale în viața de adult, tulburări de învățare, de alimentație, de somn și de somatizare.
Citește și:
Creșterea cancerului la tineri și tuse convulsivă în Europa
OMS semnalează o creștere îngrijorătoare a sifilisului global
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, și psihologul Mihaela Dinu, explică importanța recunoașterii semnelor de abuz sexual și efectele pe care le poate avea acesta asupra copiilor. Ei accentuează necesitatea educației atât pentru copii cât și pentru adulți, în vederea prevenirii și raportării cazurilor de abuz.
Salvați Copiii militează pentru revizuirea legislației penale pentru a asigura o protecție mai bună a copiilor și pentru integrarea educației sexuale în curriculumul școlar. De asemenea, organizația solicită dezvoltarea și finanțarea serviciilor specializate pentru victime și formarea continuă a profesioniștilor din domeniul poliției, justiției, sănătății și educației.
În cadrul activităților sale, Salvați Copiii oferă suport psihologic copiilor abuzați și părinților lor, desfășoară formări pentru specialiști și gestionează o linie de raportare a conținutului dăunător pentru copii în mediul online. Organizația își reiterează angajamentul de a lucra în parteneriat cu autoritățile pentru a asigura un viitor mai sigur pentru copiii din România.
Citește și:
Creștere alarmantă a infecțiilor în Japonia
Masca devine obligatorie în mai multe spitale din România din cauza cazurilor de gripă și COVID-19