Social Sănătate

Crește numărul cazurilor COVID-19 în România. Rafila, despre măsurile de restricție

schedule 19 sept. 2023, 10:09

Crește numărul cazurilor COVID-19 în România. Rafila, despre măsurile de restricție
LCV / Shutterstock

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre creșterea alarmantă a numărului de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Acesta a tras un semnal de alarmă asupra fenomenului și a explicat ce se va întâmpla cu măsurile de restricție din țară.

Rafila, despre creșterea numărului de cazuri și măsurile de restricții

Ministerul Sănătății anunță că zilnic sunt raportate aproximativ 2.000 de cazuri noi de COVID. Potrivit ministrului, această situație va dura în jur de două săptămâni. Rafila însă afirmă că în spitale există suficiente locuri pentru ca pacienții bolnavi să beneficieze de tratament.

„Sunt în jur de 2.000. A fost o creştere constantă în ultimele câteva săptămâni. Am ajuns de la câteva sute la 2.000 de cazuri pe zi. Opinia mea şi a colegilor care lucrează în zona de sănătate publică este că această situaţie cu un număr important de cazuri va mai dura circa două săptămâni, după care vom intra pe un trend de descreştere a numărului de cazuri.
Am făcut şedinţe operative, atât cu spitalele din Bucureşti, cât şi cu direcţiile de sănătate publică şi spitalele din ţară ca să ne asigurăm că toţi pacienţii care au nevoie de îngrijire, fie terapie intensivă, fie în spitale care să acorde asistenţă medicală acestor pacienţi sau celor care sunt infectaţi cu COVID şi au alte nevoie de sănătate, să poată să facă acest lucru şi suntem în permanentă legătură cu colegii de la spitalele din întreaga ţară”, a afirmat Alexandru Rafila.
„Tocmai de aceea vă spuneam că trebuie să ne pregătim şi pentru o creştere a numărului de cazuri. Din fericire, tulpinile circulante din momentul de faţă nu produc îmbolnăviri la fel de grave. Sigur că există şi un anumit nivel de imunitate, chiar dacă nu este suficient de specifică pentru variantele circulante, dar multe persoane au trecut prin boală, s-au vaccinat, sau ambele variante. Eu de exemplu am făcut de două ori COVID, am făcut şi trei doze de vaccin, dar nu am o teamă legată de îmbolnăvire. Cred că lucrul acesta e foarte important, iar dacă sunt simptome care sunt sugestive, mai ales la persoane cu boli cronice, recomandarea este să se adreseze cât mai repede medicului de familie sau unităţii ambulatorii care poate să facă investigaţii şi să prescrie un tratament util”, a completat Rafila. 

Totodată, legat de măsurile de restricție, ministrul Sănătății susține că fiecare cetățean ar trebui să aibă grijă de el, să respecte normele de igienă, însă măștile de protecție nu vor fi reintroduse în spațiile aglomerate. 

„Nu reintroducem măștile în spațiile aglomerate. Asta nu înseamnă că nu le recomandăm celor care au simptome de viroze respiratorii, pentru că sunt şi alte viroze respiratorii, în curând sezoniere, să poarte mască dacă se deplasează în mijloace de transport în comun sau în spaţii închise, dar asta nu înseamnă că este o obligativitate. Este o recomandare medicală”, a mai spus Rafila. 

SONDAJ

Vi s-a cerut vreodată șpagă în spitalele din România?

Da: 11 voturi
Nu: 6 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

17 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9677 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6717 RON
-0.00080
GBP
GBP: 5.7103 RON
0.00310
HUF
HUF: 1.274 RON
0.00970
BGN
BGN: 2.5399 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1335 RON
0.02030
Convertor valutar

Rezultat: ---