Politic Locale Social

Protest în Piaţa Victoriei împotriva iniţiativei de modificare a Codului penal

schedule 04 mar. 2023, 15:30

Protest în Piaţa Victoriei împotriva iniţiativei de modificare a Codului penal
Cristi Croitoru/Shutterstock

Un grup de ONG-uri au anunțat că protestează sâmbătă în Piața Victoriei din București împotriva iniţiativei legislative de modificare a Codului penal, propusă de premierul Nicolae Ciucă şi de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Proteste în Piața Victoriei din Capitală. Românii, nemulțumiți de modificarea Codului penal

Mai multe ONG-uri din țară au anunțat că protestează sâmbătă în Piața Victoriei din București. Oamenii sunt nemulțumiți de inițiativa de modificare a Codului penal propusă de premierul Ciucă și ministrul Lucian Bode.

„Pentru că nu suntem în Rusia lui Putin. Suntem în România, în Uniunea Europeană, unde dreptul la protest este un drept fundamental. Şi aşa vrem să rămână! Nu lăsăm PNL şi PSD să bage libertatea la închisoare" - este mesajul postat pe pagina de Facebook a organizaţiei Declic.

Protestatarii au anunțat că se vor aduna la ora16.00 în faţa sediului Guvernului pentru un protest organizat de Corupţia Ucide alături de Declic, Agent Green, Diaspora Milano, Iniţiativa România. De asemenea, la protest se alătură și Green Peace România.

Protestatarii sunt de părere că noul pachet de legi „limitează posibilitatea ONG-urilor de a da în judecată instituţii/organizaţii atunci când încalcă legea sau drepturile cetăţenilor", „limitează posibilitatea de asociere a cetăţenilor pentru cauze comune", astfel, ONG-urile se ciocnesc de „o sarcină imposibilă, sub sancţiunea desfiinţării: le obligă să facă munca birocratică a ANAF şi să creeze registre peste registre cu donatorii şi sponsorii (date care sunt disponibile doar la ANAF)".

Iniţiativa legislativă menționează că „pedepseşte fondatorii ONG-urilor care au curajul să nu rămână în tăcere, obligându-i să depună garanţii de 1% din prejudiciul reclamat (până la 10.000 euro) şi, mai grav, dacă pierd procesul să răspundă cu bunurile proprii, fără nicio limită". Ba mai mult, aceasta mai prevede că poți ajunge la închisoare dacă „protestezi paşnic".

Ce spune Lucian Bode despre propunerea lor

La începutul lunii februarie, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, a depus un proiect de lege pentru modificarea Codului penal. Ministrul a menționat că noile modificări vor apăra mai ferm siguranța cetățenilor.

Am depus astăzi (marţi - n.r.) la Senat, împreună cu prim-ministru Nicolae Ciucă, o iniţiativă legislativă de modificare a Codului penal. Noile modificări incriminează mai ferm infracţiunile cu un puternic impact emoţional şi social şi sporesc gradul de protecţie şi siguranţă pentru cetăţean. Prin această iniţiativă intervenim asupra a 11 articole din Codul penal şi propunem, în majoritatea cazurilor, majorarea limitelor de pedeapsă cu o treime", a precizat Bode, pe pagina sa de Facebook.

Pe lângă modificările deja propuse, Bode a mai subliniat că proiectul de lege cuprinde și modificări pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Am făcut modificări şi am schimbat abordarea în ceea ce priveşte fapta de tulburare a ordinii şi liniştii publice pentru care am majorat limitele pedepsei cu închisoarea de la 1 an la 5 ani şi am introdus elemente agravante care justifică creşterea limitelor pedepsei cu închisoarea între 2 şi 7 ani", a explicat ministrul.

Bode a spus că este gata ca oamenii să se împartă în două tabere legat de propunerea legislativă pentru modificarea Codului penal, însă scopul proiectului este de a preveni faptele antisociale, de a apăra și proteja cetățenii.

Sunt convins că vor exista argumente pro şi contra, dar să nu uităm că avem o mare responsabilitate în a descuraja şi preveni faptele antisociale care pun viaţa în pericol, care aduc o gravă atingere climatului de ordine şi siguranţă publică, dar şi sentimentului de siguranţă cetăţenesc", a evidenţiat ministrul de Interne.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---