Economic

România primește cea mai mare finanțare prin Fondul pentru Modernizare din partea UE

schedule 25 iun. 2024, 15:57

România primește cea mai mare finanțare prin Fondul pentru Modernizare din partea UE
https://pixabay.com/photos/building-european-union-flags-79221/
România primește cea mai mare finanțare din regiune, 1,095 mld. euro, pentru modernizarea energetică și tranziția verde.

România a primit o finanțare de 1,095 miliarde de euro prin Fondul pentru Modernizare, fiind statul cu cea mai mare sumă alocată din regiune de către Uniunea Europeană, conform Ministerului Energiei. Această primă tranșă de fonduri europene va fi utilizată pentru dezvoltarea rețelelor de distribuție a energiei, modernizarea rețelelor de termoficare, îmbunătățirea rețelei de transport a gazelor naturale și investiții în material rulant eficient energetic.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanța acestor fonduri pentru tranziția verde a României și modernizarea sistemului energetic național. Acesta a menționat că, în ultimele 12 luni, investițiile finanțate pentru sistemul energetic prin Fondul pentru Modernizare și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au depășit 25 de miliarde de euro.

Ministerul Energiei se pregătește să lanseze prima licitație pentru Contractele pentru Diferență (CfD), cu scopul de a sprijini dezvoltarea de noi capacități energetice, în special în domeniul energiei eoliene și solare. Proiectele finanțate de Comisia Europeană prin Fondul pentru Modernizare se concentrează pe producția de energie electrică din surse regenerabile, utilizarea surselor regenerabile de energie, modernizarea rețelelor energetice și eficiența energetică.

Alte state membre care beneficiază de finanțări prin acest fond sunt Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia, cu sume semnificativ mai mici comparativ cu alocarea României.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

36 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.976 RON
-0.00010
USD
USD: 4.4612 RON
0.00170
GBP
GBP: 5.9711 RON
-0.00690
HUF
HUF: 1.2528 RON
0.00450
BGN
BGN: 2.5442 RON
CHF
CHF: 5.2832 RON
-0.01910
Convertor valutar

Rezultat: ---