România a primit o finanțare de 1,095 miliarde de euro prin Fondul pentru Modernizare, fiind statul cu cea mai mare sumă alocată din regiune de către Uniunea Europeană, conform Ministerului Energiei. Această primă tranșă de fonduri europene va fi utilizată pentru dezvoltarea rețelelor de distribuție a energiei, modernizarea rețelelor de termoficare, îmbunătățirea rețelei de transport a gazelor naturale și investiții în material rulant eficient energetic.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanța acestor fonduri pentru tranziția verde a României și modernizarea sistemului energetic național. Acesta a menționat că, în ultimele 12 luni, investițiile finanțate pentru sistemul energetic prin Fondul pentru Modernizare și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au depășit 25 de miliarde de euro.
Citește și:
Sorin Grindeanu, acuzații grave la adresa PNL: „Nici în prezent nu știm unde s-au dus acești bani!”
Donatorii de sânge vor primi mai mulți bani de la 1 ianuarie 2024. Ce valoare vor avea noile tichete
Ce se întâmplă cu a doua tranșă de bani din PNRR pentru România. Boloș, despre scenariul cel mai rău
Ministerul Energiei se pregătește să lanseze prima licitație pentru Contractele pentru Diferență (CfD), cu scopul de a sprijini dezvoltarea de noi capacități energetice, în special în domeniul energiei eoliene și solare. Proiectele finanțate de Comisia Europeană prin Fondul pentru Modernizare se concentrează pe producția de energie electrică din surse regenerabile, utilizarea surselor regenerabile de energie, modernizarea rețelelor energetice și eficiența energetică.
Alte state membre care beneficiază de finanțări prin acest fond sunt Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia, cu sume semnificativ mai mici comparativ cu alocarea României.