Externe

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, critică ezitarea Occidentului în furnizarea de ajutor militar

schedule 05 apr. 2024, 11:53

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, critică ezitarea Occidentului în furnizarea de ajutor militar
Sursa foto: Shutterstock
Zelenski critică Occidentul pentru ezitarea în ajutor militar, cerând sisteme Patriot după atacul rusesc la Harkov.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exprimat critici dure la adresa Occidentului pentru ezitarea în a furniza ajutor militar țării sale, în urma unui atac rusesc la Harkov. Într-un mesaj video, Zelenski a descris situația ca fiind "complet inacceptabilă" și a subliniat necesitatea urgentă a unui sistem de apărare antiaeriană mai puternic, inclusiv sistemul american Patriot, pentru a proteja orașele ucrainene de atacurile zilnice rusești.

Atacul recent asupra Harkovului a dus la moartea mai multor salvatori ucraineni și a unui civil, iar Zelenski a condamnat această "tactică rusească dezgustătoare". Președintele ucrainean a făcut apel la diplomații țării să intensifice demersurile pentru obținerea de sisteme de apărare antiaeriană și a transmis condoleanțe rudelor celor uciși.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut țărilor NATO rachete Patriot, subliniind că acestea sunt esențiale pentru salvarea vieților, economiei și orașelor ucrainene. Kuleba a menționat că Ucraina are nevoie de cel puțin cinci sau șapte sisteme Patriot pentru a asigura o protecție adecvată, deși partenerii internaționali dispun de peste 100 de astfel de sisteme.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a propus crearea unui fond de 100 de miliarde de euro pentru asistență financiară și militară pentru Ucraina, o măsură care va fi discutată la summitul NATO din iulie de la Washington. Stoltenberg a subliniat că sprijinirea Ucrainei este o investiție în securitatea comună.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---