Meteo

Ger polar peste România; revin și ninsorile. Când se va termina episodul de vreme rece

schedule 28 mar. 2023, 07:30

Ger polar peste România; revin și ninsorile. Când se va termina episodul de vreme rece
Foto: Vlad Ispas/Shutterstock.com

Vremea se schimbă în România și, după câteva zile cu temperaturi de mai, revine iarna. Temperaturile vor scădea brusc și vor ajunge chiar sub pragul înghețului. Meteorologii au emis și un cod roșu de vânt la munde, unde vântul va bate cu 140 de kilometri pe oră. Valul de aer rece s-a instalat deja în multe țări din Europa. Află când se va termina episodul de vreme rea la noi. 

Se schimbă vremea: ninsori și ger polar peste România

Iarna și-a reintrat în drepturi în mai multe țări europene. Mai multe localități din Austria sunt sub nămeți, o tornadă a răvășit Germania, iar Croația, Slovacia, Italia, Ungaria și Bulgaria sunt sub amenințarea unor coduri de vânt puternic. Valul de aer înghețat și vijelia se îndreaptă se România.

În unele locuri, vremea rea a lovit deja. De la 20 de grade Celsius, temperaturile au scăzut brusc. A căzut grindină în câteva localități din Brăila și Bacău, iar bucățile de gheață au distrus copacii înfloriți.

Telecabina din Bâlea Laca fost oprită, luni, din cauza vântului puternic, iar 17 turiști din Marea Britanie au rămas blocați la cabana din Munții Făgăraș, după un weekend petrecut la Hotelul de Gheață. 

Administratorii telecabinei așteaptă ca vântul să se oprească și să îi coboare pe străini. Și veștile nu sunt bune nici în continuare, îndeosebi pentru zona de munte, unde specialiștii meteo au emis cod roșu de vânt. Avertizarea este valabilă până marți, la ora 14:00. 

„Aerul polar va înlocui brusc masa caldă de care ne-am bucurat în ultima perioadă și, practic, într-o singură zi, temperaturile vor pierde mai mult de 10 grade Celsius. Din acest motiv și vântul va sufla cu putere în toată țara. Atenție, la munte, pe creste, va prinde forța unui uragan și rafalele vor depăși 140 de kilometri pe oră”, a transmis Simona Căpșună, meteorolog Observator. 

Totodată, se anunță lapoviță și ninsoare în estul, vestul și nordul țării, iar la munte chiar viscol. În unele zone vor ajunge până la minus patru grade Celsius.

Cod galben de vânt pe litoral

Și litoralul intră sub avertizare cod galben de vânt, rafalele depășind 50.60 de kilometri pe oră. Episodul de vreme rece se va termina vineri, iar în weekend temperaturile vor crește la fel de brusc precum au scăzut. La final de săptămână, termometrele vor arăta din nou 20 de grade Celsius.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---