Externe

NATO se confruntă cu deficit semnificativ în apărarea aeriană a flancului estic

schedule 30 mai 2024, 09:12

NATO se confruntă cu deficit semnificativ în apărarea aeriană a flancului estic
Pixabay
NATO recunoaște că are sub 5% din capacitățile de apărare aeriană necesare pentru Europa de Est, evidențiind vulnerabilități de securitate.

Statele membre NATO sunt capabile să furnizeze mai puțin de 5% din capacitățile de apărare aeriană necesare pentru a proteja Europa Centrală și de Est, conform unor calcule interne ale Alianței Nord-Atlantice. Această situație evidențiază vulnerabilitățile semnificative ale securității pe continent în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Imediat după invazia Rusiei în Ucraina, SUA au desfășurat sisteme de apărare aeriană pentru a proteja un aeroport din sudul Poloniei, însă capacitatea NATO de a desfășura astfel de sisteme este limitată. Oficialii NATO recunosc că apărarea împotriva rachetelor și atacurilor aeriene este una dintre cele mai mari lacune în planul de apărare a Europei de Est.

În încercarea de a aborda aceste deficiențe, Germania a inițiat proiectul Sky Shield, alături de alte țări din UE, pentru a dezvolta un sistem comun de apărare antiaeriană. Totodată, Polonia și Grecia au solicitat sprijinul Comisiei Europene pentru dezvoltarea unui sistem paneuropean de apărare antiaeriană, propunere susținută de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Proliferarea dronelor de atac și atacurile cu rază lungă de acțiune au sporit îngrijorările privind securitatea aeriană. NATO a recunoscut că stocurile de sisteme de apărare sunt reduse, dar investițiile în noi capacități sunt în curs, menținând astfel o postură de descurajare puternică împotriva Rusiei.

Miniștrii de externe ai NATO se vor întâlni la Praga pentru a pregăti summitul alianței din iulie la Washington, unde consolidarea apărării europene va fi un punct central de discuție.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

33 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6489 RON
0.00270
GBP
GBP: 5.88 RON
0.00200
HUF
HUF: 1.2603 RON
-0.00610
BGN
BGN: 2.5447 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1718 RON
0.01430
Convertor valutar

Rezultat: ---