Președintele României, Klaus Iohannis, a evidențiat importanța consolidării securității naționale și a apărării în contextul tensiunilor dintre NATO și Rusia. În discursul său prilejuit de aniversarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO, Iohannis a menționat că țările din flancul estic al Alianței sunt în prima linie în fața posturii agresive a Rusiei. A subliniat că România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa și a reiterat angajamentul țării de a contribui la întărirea securității comune și a apărării colective.
Președintele a vorbit despre necesitatea de a crește alocarea bugetară pentru Apărare la 2,5% din PIB, începând cu anul 2023, pentru a asigura înzestrarea Armatei României cu tehnologie modernă și pentru a crește interoperabilitatea cu forțele aliate. A menționat, de asemenea, necesitatea de a consolida rezerva de personal militar și de a revitaliza industria națională de apărare.
Citește și:
Iohannis și Ciolacu, după ce rușii au bombardat Ucraina la granița cu România
MApN, după ce Rusia a atacat la graniță cu România. O amenințare sau nu?
Zelenski a ajuns la Bucureşti. Programul președintelui ucrainean s-a modificat
În contextul acestor declarații, un proiect de lege privind stagiul militar voluntar va fi dezbătut de Parlamentul României. Proiectul prevede că stagiul militar va fi voluntar și accesibil atât bărbaților, cât și femeilor cu vârste între 18 și 35 de ani. Această inițiativă vine în urma unei campanii de recrutare a Ministerului Apărării, care a atras aproximativ 6.300 de candidați interesați să devină soldați.