Externe

Coreea de Nord lansează rachetă balistică în timpul vizitei secretarului de stat american în Seul

schedule 18 mar. 2024, 10:26

Coreea de Nord lansează rachetă balistică în timpul vizitei secretarului de stat american în Seul
Foto: Alexander Khitrov/Shutterstock
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică în timpul vizitei secretarului de stat al SUA în Coreea de Sud, escaladând tensiunile regionale.

Coreea de Nord a efectuat luni lansarea unei rachete balistice neidentificate spre Marea de Est, în timp ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se afla în vizită oficială în Coreea de Sud. Acest eveniment marchează a doua lansare de rachetă balistică a Phenianului în anul 2024, după cea din 14 ianuarie, care a implicat o rachetă cu focos hipersonic.

Lansarea a fost raportată de armata sud-coreeană și confirmată de agenția de presă Yonhap, fără a se furniza detalii suplimentare. În contextul acestui eveniment, Statele Unite au condamnat acțiunea Coreei de Nord, subliniind că încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și reprezintă o amenințare la adresa securității regionale.

Vizita lui Blinken în Coreea de Sud are loc în cadrul celui de-al treilea Summit pentru democrație, inițiat de președintele SUA, Joe Biden. De asemenea, secretarul de stat american urmează să discute cu oficialii sud-coreeni despre consolidarea alianței și politica de descurajare extinsă față de Coreea de Nord.

Această tensiune vine după ce Seulul și Washingtonul au încheiat recent exercițiile militare anuale "Freedom Shield", care au inclus interceptări de rachete și atacuri aeriene, și care au fost dublate ca număr de trupe participante față de anul precedent. Coreea de Nord a criticat aceste exerciții, considerându-le repetiții pentru o invazie.

Japonia, de asemenea, a confirmat lansarea rachetei și a exprimat preocupări similare cu cele ale SUA, premierul Fumio Kishida catalogând acțiunile Coreei de Nord drept inacceptabile și o încălcare a rezoluțiilor ONU.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---