Externe

Coreea de Nord se pregătește de război. Kim Jong Un: „Devine realitate din cauza SUA”

schedule 01 ian. 2024, 14:05

Coreea de Nord se pregătește de război. Kim Jong Un: „Devine realitate din cauza SUA”
Foto: Alexander Khitrov/Shutterstock

Liderul nord-coreean Kim Jong Un le-a spus comandanţilor militari ai ţării că trebuie mobilizate cele mai puternice mijloace pentru a distruge Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud dacă acestea aleg confruntarea militară. 

Kim Jong Un a declarat că pericolul unui război în peninsula coreeană devine repede o realitate din cauza manevrelor ostile ale inamicilor, inclusiv ale Statelor Unite, ceea ce necesită ca țara să „asculte sabia prețioasă” pentru a se proteja. 

„Dacă inamicul optează pentru o confruntare militară... armata noastră ar trebui să dea o lovitură mortală pentru a-i anihila complet prin mobilizarea tuturor mijloacelor şi posibilităţilor cele mai dure, fără nicio ezitare”, a declarat Kim, citat de agenţia de presă KCNA.

Liderul nord-coreean a făcut aceste comentarii în timp ce a primit duminică liderii militari de rang înalt la sediul central al Partidului Muncitorilor (WPK), aflat la guvernare, pentru a-i felicita pentru rezultatele obținute în anul 2023, a scris agenția de presă de stat. 

Coreea de Nord a testat în 2023 cele mai mari rachete balistice

Coreea de Nord a testat n 2023 cele mai mari rachete balistice și a lansat primul său satelit de recunoaștere militară, pe care Kim Jong Un le-a numit progrese majore în modernizarea armatei țării.

Apelul de îmbunătățirea pregătirii militare a țării urmează promisiuni făcute la încheierea unei reuniuni de cinci zile a WPK, care s-a încheiat sâmbătă, de a-și spori arsenalul nuclear, de a construi drone militare și de a lansa trei noi sateliți de spionaj în 2024. 

Escaladarea retoricii din partea lui Kim vine în contextul în care SUA au intensificat exerciţiile cu Coreea de Sud în ultimul an, desfăşurând mai multe mijloace militare strategice, inclusiv un submarin cu rachete nucleare, portavioane şi bombardiere mari.

Totodată, vine înaintea unui an în care vor avea loc alegeri cruciale atât în Coreea de Sud, cât şi în Statele Unite, pe care Pyongyang le vede probabil ca pe o oportunitate de a-şi spori influenţa prin intensificarea campaniei de presiune militară. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.596 RON
0.01490
GBP
GBP: 5.8018 RON
-0.01910
HUF
HUF: 1.2891 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.0773 RON
0.00390
Convertor valutar

Rezultat: ---