Externe

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, își exprimă dorința de întâlnire cu liderul nord-coreean în ciuda tensiunilor istorice

schedule 25 mar. 2024, 12:02

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, își exprimă dorința de întâlnire cu liderul nord-coreean în ciuda tensiunilor istorice
Foto: Alexander Khitrov/Shutterstock
Prim-ministrul Japoniei, Kishida, dorește o întâlnire cu Kim Jong Un, dar sora liderului nord-coreean, Kim Yo Jong, vede improbabilă aceasta fără schimbări din partea Japoniei.

Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a manifestat interesul pentru o întâlnire cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, potrivit declarațiilor surorii acestuia, Kim Yo Jong. Într-un comunicat publicat de agenția oficială de presă KCNA, Kim Yo Jong a menționat că Kishida și-a exprimat dorința de a se întâlni cu președintele Comisiei pentru Afacerile de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene "cât mai curând posibil". Cu toate acestea, ea a subliniat că o astfel de întâlnire este improbabilă fără o schimbare a atitudinii Japoniei.

Relațiile dintre Japonia și Coreea de Nord sunt încordate de decenii, având la bază atât ocupația japoneză a peninsulei coreene, cât și incidente recente, inclusiv testele de rachete ale Coreei de Nord care au survolat teritoriul japonez. Un alt punct sensibil în relațiile bilaterale îl constituie răpirile cetățenilor japonezi de către regimul nord-coreean în anii '70 și '80, un subiect care continuă să provoace tensiuni.

În ciuda acestor divergențe, Kishida a exprimat dorința de a schimba dinamica relației cu Coreea de Nord, afirmând anul trecut că este pregătit să se întâlnească cu Kim Jong Un "fără condiții" și să rezolve toate disputele, inclusiv problema răpirilor. Totuși, Kim Yo Jong a avertizat că Japonia trebuie să facă alegeri strategice în conformitate cu interesele sale naționale pentru a îmbunătăți relațiile și a contribui la pacea și stabilitatea regională.

Fostul prim-ministru japonez Junichiro Koizumi a realizat o vizită istorică la Phenian în 2002, întâlnindu-se cu Kim Jong Il, tatăl actualului lider nord-coreean. Această vizită a pus bazele unei posibile normalizări a relațiilor, însă legăturile diplomatice au fost rapid întrerupte din cauza îndoielilor Japoniei privind sinceritatea Coreei de Nord în rezolvarea cazurilor de răpire.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---