Economic

Premierul Marcel Ciolacu anunță măsuri anti-shrinkflație pentru protecția consumatorilor

schedule 15 mai 2024, 12:08

Premierul Marcel Ciolacu anunță măsuri anti-shrinkflație pentru protecția consumatorilor
Victor Mogyldea / Shutterstock
Premierul României, Marcel Ciolacu, anunță măsuri anti-shrinkflație pentru a proteja consumatorii de practici înșelătoare în retail, impunând afișarea clară a reducerilor de cantitate pe ambalaje.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat în cadrul unei ședințe de Guvern că vor fi adoptate măsuri anti-shrinkflație inspirate de modelul francez, pentru a combate practicile de înșelăciune prin reducerea cantității produselor fără modificarea prețurilor. Aceste măsuri vizează o mai bună protecție a consumatorilor și sunt o reacție la fenomenul de shrinkflație observat în sectorul de retail, unde comercianții reduc gramajul produselor, menținând prețurile inițiale.

Conform noilor reglementări, producătorii vor fi obligați să afișeze clar pe ambalaj orice reducere a cantității produsului, dacă prețul rămâne neschimbat. De asemenea, vor fi aplicate sancțiuni severe pentru comercianții care nu respectă această obligație. Premierul a subliniat că această practică este considerată o formă de înșelăciune și o scumpire camuflată, care afectează în special familiile cu venituri mici și medii.

Aceste măsuri sunt parte a unui efort mai larg al guvernului de a controla inflația și de a asigura stabilitatea prețurilor, în contextul în care PSD a implementat anterior plafonări ale prețurilor la alimentele de bază. Fenomenul de shrinkflație este recunoscut la nivel european, iar România urmează să adopte practici similare celor din Franța și Ungaria pentru a combate această problemă.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.97 RON
-0.00100
USD
USD: 4.5781 RON
0.00040
GBP
GBP: 5.8914 RON
0.00860
HUF
HUF: 1.2701 RON
-0.00910
BGN
BGN: 2.5411 RON
-0.00050
CHF
CHF: 5.1865 RON
0.02290
Convertor valutar

Rezultat: ---