Externe Speciale Educație Sci-Tech

Racheta SpaceX Deschide Drumul Inovației în industria spațială privată cu lansarea modulului Nova-C spre Lună

schedule 15 feb. 2024, 10:38

Racheta SpaceX Deschide Drumul Inovației în industria spațială privată cu lansarea modulului Nova-C spre Lună
Linda McKenna/Shutterstock
SpaceX lansează modulul Nova-C al Intuitive Machines spre Lună, marcând un pas major în misiunile lunare și inovația în tehnologia spațială.

SpaceX, compania revoluționară în domeniul tehnologiei spațiale, a marcat un nou capitol în explorarea cosmică cu o lansare istorică care ar putea schimba paradigma misiunilor lunare. O rachetă Falcon 9 a SpaceX a lansat cu succes modulul Nova-C, un proiect ambițios dezvoltat de compania privată Intuitive Machines. Această inițiativă promite să realizeze prima aselenizare controlată a SUA din ultimele cinci decenii.

Misiunea a demarat de la Kennedy Space Center din Florida, unde modulul Odysseus, un cilindru hexagonal echipat pentru aselenizare, a fost propulsat pe orbită. După desprinderea de rachetă, modulul a început călătoria autonomă spre Lună, având ca destinație craterul Malapert A, un teren considerat ideal pentru aselenizare datorită suprafeței sale plate.

Intuitive Machines, compania din Houston care a dezvoltat modulul Nova-C, a primit un contract de 118 milioane de dolari de la NASA pentru proiectarea și construcția lander-ului. Această misiune face parte din programul NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS), care vizează testarea trimiterea pe Lună a diferitelor încărcături în vederea pregătirii misiunilor umane viitoare.

Aselenizările controlate sunt provocări tehnologice majore, dat fiind că manevrele trebuie realizate automat, fără ajutorul parașutelor, datorită lipsei atmosferei pe Lună. Totuși, în ciuda dificultăților și a eșecurilor anterioare ale altor companii, Intuitive Machines rămâne încrezătoare în succesul acestei misiuni.

Strategia NASA de a atribui contracte mai mici unui număr mai mare de companii private este menită să accelereze inovația și să reducă costurile misiunilor spațiale. Cu toate că se așteaptă ca unele misiuni să nu reușească, economiile potențiale sunt semnificative, având în vedere că o misiune NASA tradițională poate costa între 500 de milioane și un miliard de dolari.

Această lansare reprezintă nu doar un pas înainte pentru Intuitive Machines, ci și un salt uriaș pentru industria spațială privată, deschizând calea pentru noi oportunități de explorare și exploatare a resurselor lunare.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---