Sci-Tech

Boeing pregătește lansarea istorică a navei Starliner cu astronauți la bord

schedule 06 mai 2024, 14:12

Boeing pregătește lansarea istorică a navei Starliner cu astronauți la bord
De la Lukas Gojda/Shutterstock
Boeing lansează Starliner spre ISS cu astronauții Wilmore și Williams, marcând un pas crucial în zborurile spațiale.

Boeing se pregătește pentru un moment crucial în istoria sa aeronautică și spațială, programând lansarea navei spațiale Starliner cu astronauți la bord spre Stația Spațială Internațională (ISS). După o serie de întârzieri și probleme tehnice, compania americană va efectua primul său zbor cu echipaj uman, avându-i la comandă pe astronauții Barry „Butch” Wilmore și Sunita Williams. Lansarea este programată să aibă loc marți dimineața, la ora 05:34, ora României, folosind o rachetă Atlas V, din Florida.

Această misiune reprezintă un test esențial pentru ca NASA să poată autoriza Boeing să efectueze zboruri de rutină către și dinspre ISS, marcând o etapă importantă în competiția cu SpaceX, compania lui Elon Musk, care în prezent asigură transportul astronauților NASA pe stația spațială. Boeing a primit aproximativ patru miliarde de dolari de la NASA pentru dezvoltarea navei spațiale, aproape dublu față de fondurile alocate SpaceX.

Astronauții selectați pentru această misiune sunt experimentați și pregătiți pentru provocările pe care le presupune un zbor spațial. În ciuda succeselor anterioare, există întotdeauna riscuri asociate cu lansarea unei nave spațiale noi, iar acest zbor de testare este esențial pentru a identifica și a remedia orice probleme potențiale.

Boeing a fost subiectul unor critici în trecut, în special legate de problemele întâmpinate cu seria de avioane 737 Max, care au inclus două accidente fatale și probleme de calitate și inginerie. Cu toate acestea, compania speră că succesul misiunii Starliner va marca un nou început în domeniul zborurilor spațiale comerciale.

Zborul-test va fi transmis în direct pe site-ul NASA, permițând publicului să urmărească acest moment istoric pentru explorarea spațială.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9751 RON
0.00050
USD
USD: 4.5879 RON
-0.01070
GBP
GBP: 5.8059 RON
-0.00650
HUF
HUF: 1.2827 RON
0.00690
BGN
BGN: 2.5437 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.046 RON
0.02730
Convertor valutar

Rezultat: ---