Externe

G7 aprobă utilizarea veniturilor din activele rusești înghețate pentru un credit de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei

schedule 14 iun. 2024, 08:16

G7 aprobă utilizarea veniturilor din activele rusești înghețate pentru un credit de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei
Foto: Melnikov Dmitriy/Shutterstock
G7 a convenit să folosească dobânzile de la activele rusești înghețate ca garanții pentru un împrumut de 50 mld. USD pentru Ucraina.

Liderii statelor din Grupul celor Șapte (G7) au ajuns la un acord politic pentru a folosi veniturile generate de dobânzile activele rusești înghețate ca garanții pentru un împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei. Decizia a fost luată în cadrul unei reuniuni a G7 în Italia, conform unui oficial al președinției SUA.

Activele rusești, în valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro, au fost înghețate în urma sancțiunilor impuse de statele G7 și Uniunea Europeană ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Veniturile anuale estimate la 3 miliarde de euro din dobânzi vor fi folosite pentru a garanta acest credit solidar, cu SUA ca principal finanțator.

Uniunea Europeană a blocat, de asemenea, active ale Băncii Centrale ruse în valoare de circa 200 de miliarde de euro, majoritatea fiind depozitate în Belgia. Casa de compensare Euroclear gestionează aceste active.

În ciuda acestui acord, există obstacole juridice, geopolitice și financiare care împiedică confiscarea directă a activelor și utilizarea lor pentru reconstrucția Ucrainei sau achiziția de arme. Rusia a amenințat cu represalii în cazul în care aceste măsuri vor fi implementate, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, catalogând acțiunile ca fiind ilegale și promițând un răspuns dureros din partea Kremlinului.

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a confirmat acordul G7, subliniind că nu este vorba despre confiscarea activelor, ci despre utilizarea dobânzilor generate de acestea. Administrația de la Moscova a avertizat că va avea o ripostă dură împotriva Uniunii Europene în cazul în care Grupul G7 va folosi profiturile generate de activele ruse imobilizate prin sancțiuni.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6535 RON
-0.01320
GBP
GBP: 5.8883 RON
0.00620
HUF
HUF: 1.2521 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.2157 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---