România a înregistrat o ușoară îmbunătățire în clasamentul celor mai atrăgătoare destinații de relocare profesională, ajungând pe locul 89 la nivel global, conform unui studiu anual realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network și The Stepstone Group. Comparativ cu anul 2020, când se afla pe poziția 92, țara noastră a urcat patru locuri, deși în 2018 era pe locul 78.
Capitala României, Bucureștiul, se clasează pe o poziție inferioară, ocupând locul 118 în preferințele candidaților pentru relocare. Cei mai interesați de oportunitățile de muncă din România provin din Pakistan, Italia, Elveția, Ungaria și Austria, urmați de Tunisia, Marea Britanie, Olanda, Serbia și Irlanda.
Străinii care aleg să lucreze în România sunt atrași de calitatea vieții, mediul prielnic familiilor, diversitatea joburilor oferite de angajatori, costul vieții, ospitalitatea și cultura incluzivă, precum și de sentimentul de siguranță pe care îl resimt în țară. Pe de altă parte, românii care se gândesc să lucreze în străinătate sunt motivați de dorința de salarii mai mari, perspective de evoluție în carieră, o mai bună calitate a vieții și accesul la un alt mediu cultural.
Citește și:
România progresează în discuțiile pentru cumpărarea obuzierelor K9
Securitate Europeana UE si Romania in Energie Nucleara
Ucraina progresează în discuții pentru acorduri de securitate
Cei mai mulți candidați români își îndreaptă atenția către Germania, Marea Britanie, Spania, Italia, SUA, Franța, Olanda și Austria. La nivel internațional, Londra rămâne orașul cel mai dorit pentru muncă, urmat de Amsterdam, Dubai, Abu Dhabi și New York.
Studiul a fost efectuat în perioada octombrie-decembrie 2023 și a inclus 150.000 de respondenți din 185 de țări, inclusiv România.