Politic

Condițiile puse de Austria pentru a ne primi în Schengen. Bulgarii au refuzat deja oferta

schedule 11 dec. 2023, 07:27

Condițiile puse de Austria pentru a ne primi în Schengen. Bulgarii au refuzat deja oferta
Foto: Mircea Moira/Shutterstock

Astria pare că ne dă un deget și deschide puțin poarta spre Schengen. Am putea circula fără controale prin Europa, dar numai cu avionul, nu și pe șosele. În schimb, pune condiții grele, refuzate deja de vecinii bulgari: să preluăm povara emigranților afgani și sirieni care au împânzit Austria - 30.000 doar în 2022. 

Viena, condiții pentru România și Bulgaria pentru a ne primi în Schengen. Vecinii au refuzat deja oferta

Schimbarea vine la un an de când Austria ne-a spus „nein”. „Am spart gheaţa! Austria şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”, a scris sâmbătă seară pe Facebook premierul Marcel Ciolacu. 

Informaţia a apărut prima dată aseară în presa austriacă - ministrul de Interne Gerhard Karner este gata să nuanţeze veto-ul.

„Există o dinamică cu un ton mai pozitiv, dar care, deocamdată, rămâne în chenarul prudenței și al negocierilor.”

Însă optimistul premierului Ciolacu a fost contrazis repede e partenerul de coaliție. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, vorbește despre prudență și negocieri, căci flexibilitatea Austriei vine la pachet cu niște condiții grele. 

Pentru a deschide graniţele aeriene, România ar trebui să sporească operaţiunile Frontex şi să atragă bani europeni pentru asta. Mai mult, ar vrea să creștem numărul controalelor la frontierele cu Bulgaria și Ungaria, dar și să oferim azil migranților, îndeosebi afganilor și sirienilor.

În plus, pentru interesele economice ale României este mai important să i se deschidă frontierele terestre, nu cele aeriene. 

„Nu ne lasă rutier acolo unde sunt şi daunele şi durerea marea, acolo unde stă Diaspora, unde stau românii la coadă cu orele. Hai să vă arăt cum e. 6 kilometri şi jumătate până la vamă, până la intarea în România”, Vlad Gheorghe, europarlamentar. 
„Vom cere să fie un consiliu extraordinar JAI în decembrie cu privirea la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Vom lupta pentru aceste şanse”, Marcel Ciolacu, premierul României. 
„Calendarul de zbor se schimbă în luna martie, însă am putea intra pe cale aeriană poate şi mai rapid dacă există bunăvoinţă din partea tuturor statelor din zona de liberă circulaţie”, Victor Negrescu, europarlamentar. 

Aderarea României la spațiul Schengen a fost blocată pe 8 decembrie 2022, la Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne. În toamnă, Marcel Ciolacu amenința să atace Austria la Curtea Europeană de Justiţie pentru că România pierde şase miliarde de euro fiindcă nu este primită în spaţiul european de liberă circulaţie.

Chiar și așa, la o lună distanță, cancelarul Karl Nehammer se arăta inflexibil și spunea că extinderea Schengen este de neconceput pentru Austria. 

Deși acum Viena pare să-și nuanțeze veto-ul, mai rămâne să se convingă și Olanda, căci și ea ne-a dat vot negativ acum un an. Între timp, venirea la putere a extremiştilor de dreapta în Olanda ar putea îngreuna negocierile pentru aderarea noastră la Schengen.  

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---