România - Kosovo: Am câștigat pe teren, dar am pierdut în tribune
„Ole ole, ole ola, Kosovo e Serbia!”. Acest mesaj a declanșat un scandal internațional. În minutul 17 al meciului cu Kosovo, doi jucători ai echipei oaspete i-au făcut semn arbitrului că în tribune este afișat un banner pe care scrie „Kosovo e Serbia”.
Câteva secunde a durat până când arbitrul a oprit partida. Centralul le-a explicat jucătorilor români decizia luată. Din acel punct, tot câteva secunde a durat până când, în tribune, suporterii au ascuns bannerele provocatoare. Însă au continuat scandalul.
Căpitanul Nicolae Stanciu a încercat să discute cu liderii galeriei, în încercarea de a calda situația. „Nicule, Nicule, meciul ăsta nu trebuia să aibă loc, frate. Mai știi la Priștina ce ne-au făcut?”
Citește și:
România - Elveția 1-0: Ce a scris presa din Elveția după înfrângere și ce tricolor au remarcat
Adelina Pestrițu a câștigat procesul cu Oana Zăvoranu
Andreea Tonciu, primele declarații după ce s-a întors din Republica Dominicană
După o așteptare apăsătoare, timp în care unii se gândeau la ce e mai rău - că arbitrul ar putea acorda victoria oaspeților - meciul a fost reluat. Atunci, fanii au fost anunțați că la primele scandări anti Kosovo jucătorii vor fi trimiși acasă.
Reacția liderului ultrașilor „Uniți sub Tricolor” care au oprit meciul România - Kosovo
Ultrașii care au determinat oprirea meciului fac parte din gruparea „Uniți sub Tricolor”, care îl are ca lider pe Andrei Preda, zis Gogoașă, șeful galeriei echipei din Craiova deținute de Adrian Mititelu.
„Noi am avut un mesaj cu care am intrat 'Kosovo e Serbia' şi 'Basarabia e România', da, trecut prin filtrele jandarmeriei, controlaţi de jandarmi, lăsaţi cu acest mesaj, lăsaţi cu tot. Am jignit pe cineva că am strigat 'Kosovo e Serbia'? Dacă statul în care noi suntem şi trăim şi plătim taxe recunoaşte acest lucru...”, a declarat Andrei Preda, liderul galeriei „Uniți sub Tricolor”.
În trecut, din această grupare a făcut parte din George Simion, în prezent președinte al partidului AUR.
Citește și:
Meciul România - Kosovo, întrerupt 45 de minute din cauza scandărilor politice
Simona Halep a depus apel la TAS. Pedeapsa i s-ar putea reduce la 2 ani
NATO își pregătește aliații...în caz de orice. Ce armament trimite în România
„Faptul că România ca politică externă nu recunoaşte independenţa Kosovo cred că asta ar trebui să fie şi politica FRF, am jucat practic cu un stat inexistent din punctul de vedere al Ministerul de Externe de la Bucureşti”, a comentat George Simion, președinte AUR.
„Nu am fost acolo, nu am eu legătură cu ce s-a întâmplat la meci”, a adăugat oficialul.
Suporterii „Uniți sub Tricolor” au fost opriți, timp de o jumătate de oră, la ieșirea de pe Arena Națională, pentru a fi legitimați și fotografiați. La final, o parte dintre aceștia au fost amendați, dar pentru alte motive.
„458 de persoane care au făcut parte din grupul de suporteri care a comis fapte anti-sociale şi din cauza căruia a fost întrerupt meciul de fotbal .... au fost identificate până la acest moment în vederea luării măsurilor legale împotriva celor responsabili de încălcarea cadrului legal în vigoare”, a transmis Alex Iacob, purtător de cuvânt al Jandarmeriei București.
3 dosare penale au fost întocmite pentru folosirea torţelor şi 17 amenzi au fost date pentru petardele aruncate în teren, bilete vândute la suprapreţ sau pentru consum de alcool pe stadion.
Citește și:
Cum a fost Mihai Trăistariu păgubit de chiriași: „O adevărată bătaie de joc”
Detalii șocante după tragedia din Olt: lanț de nereguli
Marele Horoscop Chinezesc 2024: Ce ne aduce Anul Dragonului de Lemn
Mărul discordiei
Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în anul 2008, însă actul nu a fost recunoscut și de către statul român; nici de Spania, Grecia, Slovacia sau Cipru. UEFA a ameninţat cu exluderea din competiţiile oficiale a ţărilor care refuză să joace meciuri de fotbal cu reprezentanţii acestui stat.