Externe

General polonez solicită NATO să doboare rachetele care amenință Polonia și România

schedule 22 apr. 2024, 08:24

General polonez solicită NATO să doboare rachetele care amenință Polonia și România
Alexandros Michailidis / Shutterstock
General polonez cere NATO să doboare rachete spre Polonia/România, subliniind apărarea teritoriului aliat.

Generalul polonez Waldemar Skrzypczak, fost comandant al Forţelor Terestre şi fost ministru adjunct al Apărării Naţionale al Poloniei, a făcut un apel către NATO să ia măsuri imediate pentru a doborî orice rachetă care zboară în direcţia Poloniei sau a României. Într-o declarație pentru agenția ucraineană de știri Ukrinform, Skrzypczak a subliniat că Alianța Nord-Atlantică ar trebui să avertizeze Rusia că va apăra teritoriul membrilor săi, fără a se angaja într-o discuţie despre o posibilă implicare în conflictul mai larg.

Această poziție vine în contextul în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a denunțat ceea ce el consideră a fi un dublu standard în politica de apărare a aliaților, amintind de incidentele în care rachete rusești au traversat spațiul aerian al Poloniei și României fără a fi interceptate. Zelenski a comparat această situație cu asistența acordată Israelului pentru a doborî rachete și drone lansate de Iran, subliniind că o astfel de demonstrație de apărare ar trebui să fie și un mesaj pentru Rusia.

Incidente specifice menționate includ o rachetă rusă care a încălcat spațiul aerian polonez pe 29 decembrie 2023, zburând aproape 40 de kilometri în trei minute, și un alt incident pe 24 martie, când o rachetă a intrat în spațiul aerian polonez pentru 39 de secunde. În ambele cazuri, deși forțele de apărare aeriană ale Poloniei au urmărit traiectoria rachetelor, nu s-a luat decizia de a le doborî.

Generalul Skrzypczak a insistat că o decizie politică de a apăra spațiul aerian al membrilor NATO ar trebui luată fără întârziere, având în vedere securitatea colectivă a Alianței și interesul Ucrainei.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---