Externe

Secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, avertizează asupra riscului implicării NATO în conflictul din Ucraina

schedule 01 mar. 2024, 11:25

Secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, avertizează asupra riscului implicării NATO în conflictul din Ucraina
lev radin / Shutterstock
Lloyd Austin avertizează că înfrângerea Ucrainei ar putea atrage NATO în conflict și încuraja agresiuni suplimentare ale Rusiei.

Secretarul Apărării al Statelor Unite, Lloyd Austin, a transmis un avertisment grav cu privire la posibilitatea ca NATO să fie atrasă în conflictul armat dintre Ucraina și Rusia, în cazul în care Ucraina ar fi învinsă. Într-o audiere recentă a Comisiei pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților, Austin a subliniat că succesul forțelor ruse în Ucraina ar putea încuraja agresiuni suplimentare din partea președintelui rus Vladimir Putin și ar putea avea un efect de domino asupra altor lideri autocrați din întreaga lume.

În contextul preocupărilor crescânde privind securitatea statelor baltice, care sunt membre NATO, Austin a exprimat temerea că acestea ar putea fi următoarele ținte ale ambițiilor expansioniste ale Rusiei. O eventuală agresiune asupra uneia dintre aceste națiuni ar echivala cu un atac asupra întregii Alianțe, declanșând astfel un conflict direct cu NATO. Austin a menționat că, dacă Ucraina va cădea, există o credință puternică că NATO se va confrunta cu o provocare militară din partea Rusiei.

De asemenea, Austin a abordat eșecul Congresului SUA de a aproba un pachet de asistență militară de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, solicitat de președintele Joe Biden, subliniind că acest blocaj transmite un semnal negativ aliaților și afectează moralul forțelor armate ucrainene. El a subliniat importanța de a fi văzuți ca un aliat și partener de încredere în contextul internațional actual.

Tensiunile dintre Rusia și NATO s-au intensificat în ultimele luni, iar extinderea Alianței, cu aderarea recentă a Finlandei și posibila aderare a Suediei, continuă să crească preocupările legate de securitatea regională. Situația pe teren în Ucraina este dificilă, cu forțele ucrainene confruntându-se cu penurii de muniție și echipamente, în timp ce Rusia a înregistrat câteva victorii tactice.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---