Externe

Garry Kasparov avertizează despre riscurile intervenției ruse în Moldova și cataloghează amenințarea nucleară drept cacealma

schedule 02 iul. 2024, 08:06

Garry Kasparov avertizează despre riscurile intervenției ruse în Moldova și cataloghează amenințarea nucleară drept cacealma
Foto: Asatur Yesayants/Shutterstock
Garry Kasparov, în România, critică influența Rusiei în Moldova și numește amenințarea nucleară a Kremlinului o "cacealma".

În cadrul unei vizite în România, fostul campion mondial de şah Garry Kasparov, cunoscut pentru pozițiile sale critice față de Kremlin, a oferit o serie de declarații cu privire la situația geopolitică actuală. Kasparov a menționat că, deși România nu pare a fi un teren propice pentru influența lui Putin, Republica Moldova rămâne o țintă vulnerabilă la manevrele liderului rus. El a subliniat că, în ciuda faptului că Putin este "blocat în Ucraina", acesta nu și-a pierdut interesul pentru Moldova, unde activitățile pro-ruse sunt încă vizibile.

Pe de altă parte, Kasparov a descris amenințarea nucleară a Rusiei drept o "cacealma" a propagandei, menționând că Putin nu ar risca să perturbe echilibrul geopolitic, în special relația cu China, prin utilizarea armelor nucleare. El a argumentat că folosirea acestora nu ar aduce avantaje militare și ar izola și mai mult Rusia pe scena internațională. Kasparov a criticat, de asemenea, lipsa de acțiune din partea liderilor occidentali în a oferi asistență Ucrainei, subliniind că un armistițiu temporar nu va pune capăt conflictului atât timp cât Putin rămâne la putere și își menține obiectivele de a submina statalitatea ucraineană.

Fostul mare șahist a fost prezent în România pentru Superbet Chess Classic 2024, unde a reiterat poziția sa de critic vocal al lui Vladimir Putin și a discutat despre riscurile pe care le presupune politica externă a Rusiei.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6264 RON
0.01980
GBP
GBP: 5.8751 RON
-0.00570
HUF
HUF: 1.2596 RON
-0.00450
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.1228 RON
0.01580
Convertor valutar

Rezultat: ---