Externe

Moartea lui Alexei Navalnîi: o tragedie politică și umană care zguduie lumea

schedule 16 feb. 2024, 16:25

Moartea lui Alexei Navalnîi: o tragedie politică și umană care zguduie lumea
Alexei Navalnîi, critic al lui Putin, a decedat în închisoare, provocând reacții internaționale și condamnări ale Rusiei.

Lumea a fost zguduită de vestea morții lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse și critic feroce al președintelui Vladimir Putin. Condamnat la 19 ani de închisoare pentru acuzații de extremism și fraudă, pe care le considera politice, Navalnîi a decedat într-o colonie penală din Siberia, cunoscută sub numele de "Lupul Polar". Ultimul său mesaj, publicat pe rețelele sociale, sugera că fusese mutat într-o celulă de pedeapsă, semn că suferințele sale nu se încheiaseră.

Reacțiile internaționale au fost rapide și pline de emoție. Lideri politici, organizații pentru drepturile omului și simpli cetățeni și-au exprimat indignarea și tristețea față de acest eveniment tragic. SUA, prin vocea secretarului de Stat Antony Blinken și a consilierului pentru Siguranță Națională Jake Sullivan, au transmis că verifică informațiile și au subliniat responsabilitatea Rusiei. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a cerut ca Rusia să răspundă pentru circumstanțele morții lui Navalnîi.

În România, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, s-a declarat șocată de moartea lui Navalnîi, iar fostul mare șahist Garry Kasparov a lansat un atac dur la adresa lui Putin, pe care l-a numit "ucigașul" lui Navalnîi și a criticat lipsa de acțiune a liderilor occidentali.

Alexei Navalnîi va rămâne în memoria colectivă ca simbolul luptei pentru libertate, democrație și dreptate, un om care a plătit cu viața sa prețul curajului de a se opune unui regim autoritar. Moartea sa ridică semne de întrebare serioase cu privire la starea democrației și drepturilor omului în Rusia și subliniază nevoia de solidaritate și acțiune din partea comunității internaționale.


Sursa foto: Facebook / Alexey Navalny Supporters United

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---