Curtea Constituțională a României (CCR) a respins obiecția de neconstituționalitate ridicată de Uniunea Salvați România (USR) și deputați neafiliați, stabilind că legea care permite organizarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie este în conformitate cu prevederile constituționale. Decizia CCR vine după ce pe 5 martie, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege inițiat de UDMR, cu sprijinul PNL și PSD, care prevede posibilitatea ca alegerile pentru funcția de președinte al României să fie devansate.
Conform Curții, modificarea legislativă nu reprezintă o schimbare a sistemului electoral, ci doar o ajustare temporală în cadrul sistemului actual, care nu afectează caracterul plenar al mandatelor în curs. CCR a subliniat că există un interval temporal adecvat între anunțarea și desfășurarea alegerilor, permițând tuturor partidelor politice să se pregătească pentru competiția electorală.
Citește și:
Curtea Constituțională a Moldovei admite partidul Șor în alegeri
CCR a decis! Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul este neconstituțională
Ciolacu, despre legea pensiilor speciale: „Dacă nu trece de CCR, va exista o sesiune extraordinară”
În plus, CCR a menționat că, potrivit Comisiei de la Veneția, modificările aduse nu constituie o reformă a legislației electorale și nu ating elemente fundamentale ale dreptului electoral, cum ar fi sistemul electoral propriu-zis, componența comisiilor electorale sau constituirea circumscripțiilor electorale.
USR a criticat decizia CCR, considerând-o o lovitură adusă statului de drept și acuzând că modificarea legislativă favorizează partidele aflate la putere. Deputatul USR Stelian Ion a exprimat opinia că decizia este una politică și contravine principiilor democratice.
Legea adoptată de Parlament prevede că alegerile prezidențiale se vor desfășura cu cel mult trei luni înainte de expirarea mandatului actual al președintelui, iar data alegerilor va fi stabilită de Guvern cu cel puțin 75 de zile înainte de votare. Proiectul de lege urmează să fie promulgat de președintele României.
Citește și:
Zelenski a semnat legea care duce mai aproape de aderarea la UE
Saga pensiilor speciale continuă: o nouă tentativă de a le modifica. Ce spune opoziția