Externe

Curtea Constituțională a Republicii Moldova permite participarea la alegeri a membrilor partidului Șor

schedule 27 mar. 2024, 11:05

Curtea Constituțională a Republicii Moldova permite participarea la alegeri a membrilor partidului Șor
Lalandrew / Shutterstock
Curtea Constituțională a Moldovei a anulat legea ce interzicea alegerile membrilor partidului lui Ilan Șor.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a anulat marți legislația care interzicea participarea la alegeri a membrilor partidului oligarhului fugar prorus Ilan Șor, care fusese scos în afara legii. Decizia vine după ce, în vara anului trecut, Parlamentul de la Chișinău a adoptat un proiect de lege care interzicea membrilor organelor executive ale partidelor neconstituționale și persoanelor alese din partea acestor formațiuni să participe la alegeri pentru o perioadă de 5 ani. Această măsură a fost luată în urma declarării neconstituționale a Partidului „ȘOR” la 19 iunie 2023.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a afirmat că guvernul va respecta hotărârea Curții, dar va continua să depună eforturi pentru a împiedica persoanele legate de organizații criminale să candideze la funcții publice. Ilan Șor, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare pentru fraudă în scandalul dispariției unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc, a organizat din exil proteste împotriva președintelui Maia Sandu și a denunțat campania acesteia pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Republica Moldova se confruntă cu provocări la adresa stabilității sale, inclusiv din partea enclavei separatiste Transnistria și a regiunii Găgăuzia, unde liderul are legături strânse cu Șor. În contextul acestor evenimente, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandru Musteața, a avertizat că Federația Rusă ar putea încerca să compromită aderarea țării la Uniunea Europeană prin implicarea în procesele electorale viitoare.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---