Politic

Curtea Constituțională a României validează devansarea alegerilor prezidențiale pentru luna septembrie

schedule 20 mar. 2024, 16:48

Curtea Constituțională a României validează devansarea alegerilor prezidențiale pentru luna septembrie
https://pixabay.com/photos/hammer-libra-dish-justice-law-802301/
CCR a validat legea pentru alegeri prezidențiale în septembrie, respingând obiecțiile USR și deputaților neafiliați.

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins obiecția de neconstituționalitate ridicată de Uniunea Salvați România (USR) și deputați neafiliați, stabilind că legea care permite organizarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie este în conformitate cu prevederile constituționale. Decizia CCR vine după ce pe 5 martie, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege inițiat de UDMR, cu sprijinul PNL și PSD, care prevede posibilitatea ca alegerile pentru funcția de președinte al României să fie devansate.

Conform Curții, modificarea legislativă nu reprezintă o schimbare a sistemului electoral, ci doar o ajustare temporală în cadrul sistemului actual, care nu afectează caracterul plenar al mandatelor în curs. CCR a subliniat că există un interval temporal adecvat între anunțarea și desfășurarea alegerilor, permițând tuturor partidelor politice să se pregătească pentru competiția electorală.

În plus, CCR a menționat că, potrivit Comisiei de la Veneția, modificările aduse nu constituie o reformă a legislației electorale și nu ating elemente fundamentale ale dreptului electoral, cum ar fi sistemul electoral propriu-zis, componența comisiilor electorale sau constituirea circumscripțiilor electorale.

USR a criticat decizia CCR, considerând-o o lovitură adusă statului de drept și acuzând că modificarea legislativă favorizează partidele aflate la putere. Deputatul USR Stelian Ion a exprimat opinia că decizia este una politică și contravine principiilor democratice.

Legea adoptată de Parlament prevede că alegerile prezidențiale se vor desfășura cu cel mult trei luni înainte de expirarea mandatului actual al președintelui, iar data alegerilor va fi stabilită de Guvern cu cel puțin 75 de zile înainte de votare. Proiectul de lege urmează să fie promulgat de președintele României.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
0.00020
USD
USD: 4.6109 RON
0.00470
GBP
GBP: 5.7827 RON
-0.00080
HUF
HUF: 1.2877 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5443 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0812 RON
0.00800
Convertor valutar

Rezultat: ---