Limba română devine limba de stat a Republicii Moldova
S-a înfăptuit minunea! Acesta a fost sentimentul în Parlamentul Republicii Moldova după ce deputații au votat proiectul de lege prin care se va înlocui sintagma "limba moldovenească", "limba maternă" și "limbă de stat" cu sintagma "limba română". Propunerea legislativă a fost votată în a doua lectură de 58 de deputați.
Deputații din Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au fost contra proiectului de lege și au protestat chiar în sala de ședință cu pancarte pe care era scris "Poporul este suveran, PAS-ul este tiran". După ce proiectul de lege a fost votat, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, au scandat "Bravo".
"E un vot care a întârziat", a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.
La ședința Parlamentului care a avut loc în data de 2 martie, pe agenda a fost trecută și inițiativa care a avut scopul de a modifica sintagma din "Limba moldovenească" în "Limba română" în toată legislația țării și în special în Constituția Republicii Moldova. Subiectul a stârnit și atunci un val de revoltă și de acuzații dure.
Citește și:
Ciucă s-a întâlnit cu Recean: „România este cel mai sincer și de încredere partener al Moldovei”
Când a fost împodobit primul brad de Crăciun din România
Evenimentul care va Rescrie Educația pentru Generațiile Viitoare
„Lupta” s-a dat între deputații PAS și comuniști, care și-au împărțit coate la tribuna legislativului. Prin urmare, proiectul de lege a fost votat de 56 de deputați din totalul de 101.
Art. 13. Limba de stat a țării este limba moldovenească, în baza grafiei latine
În decembrie 2013, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că textul Declarației de Independență a statului moldovenesc, care menționează că limba de stat este limba română, prevalează în raport cu textul Constituției, în care se indică, la articolul 13, că limba de stat a țării este "limba moldovenească, în baza grafiei latine".
Chiar dacă în Constituția Republicii Moldova a rămas mențiunea de "limba moldovenească", s-a luat hotărârea că această exprimare este echivalentă cu limba română.
Citește și:
Progrese in legislatia educativa ucraineana
Dan Negru, declarații dure despre necalificarea României în finala Eurovision 2023
România trimite antibiotice și carne de pui în Vietnam. Primește în schimb un vaccin revoluționar
Prin urmare, s-a creat temeiul legal pentru a putea fi utilizată expresia "limba română" nu doar în școlile din țară și în instituțiile de cercetare, dar și la nivel oficial, în instituțiile statului, în special în documentele emise de Parlament și de Guvern.