Externe

Progrese și provocări în legislația educațională a Ucrainei pentru comunitatea românească

schedule 15 feb. 2024, 17:33

Progrese și provocări în legislația educațională a Ucrainei pentru comunitatea românească
Foto: Google Maps / 9NEWS
Ucraina a îmbunătățit drepturile educaționale ale minorităților, inclusiv pentru români, modificând legea învățământului.

Ucraina a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește drepturile educaționale ale minorităților naționale, inclusiv ale comunității românești, prin modificarea legislației învățământului. Aceste schimbări, care permit continuarea predării în limba română în școlile din comunitățile românești, reflectă un pas important în respectarea tradițiilor și drepturilor lingvistice ale minorităților.

În urma presiunilor din partea Comisiei Europene și a dialogului între guvernele României și Ucrainei, Parlamentul ucrainean a reușit să abroge prevederile care impuneau introducerea progresivă a predării în limba ucraineană în detrimentul limbilor minorităților. Totuși, există încă aspecte care necesită ajustări, cum ar fi garantarea procesului educațional în limba maternă la nivelul întregii unități de învățământ, nu doar la nivel de clasă, și posibilitatea susținerii Bacalaureatului în limba română.

Deși s-au făcut pași înainte, oficialii comunității românești din Ucraina, reprezentați de Aurica Bojescu, subliniază că sunt necesare corecții suplimentare pentru a asigura educația în limba română conform standardelor constituționale ucrainene și normelor internaționale. În particular, se dorește revizuirea articolului 7 din Legea învățământului, pentru a garanta în mod explicit dreptul la educație în limba maternă.

În contextul eforturilor Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană, respectarea drepturilor minorităților naționale devine o condiție esențială, așa cum a fost cazul opoziției Ungariei la candidatura Ucrainei. România, de asemenea, așteaptă ca Ucraina să alinieze legislația la standardele europene și să consulte comunitățile afectate în procesul legislativ.

În timp ce aceste schimbări legislative sunt un pas în direcția corectă, comunitatea românească din Ucraina continuă să militeze pentru o educație care să reflecte identitatea și drepturile lingvistice ale minorităților, în speranța că viitoarele corecții vor aduce legislația ucraineană în deplină concordanță cu valorile și normele europene privind protecția minorităților.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---