Externe

Limba română devine oficial limba de stat a Republicii Moldova. „Un vot care a întârziat”

schedule 16 mar. 2023, 17:32

Limba română devine oficial limba de stat a Republicii Moldova. „Un vot care a întârziat”
FrimuFilms/Shutterstock

Limba română devine limba de stat oficială în Republica Moldova. Parlamentul de la Chișinău a adoptat legea pentru introducerea limbii române în Constituția țării.

Limba română devine limba de stat a Republicii Moldova

S-a înfăptuit minunea! Acesta a fost sentimentul în Parlamentul Republicii Moldova după ce deputații au votat proiectul de lege prin care se va înlocui sintagma "limba moldovenească", "limba maternă" și "limbă de stat" cu sintagma "limba română". Propunerea legislativă a fost votată în a doua lectură de 58 de deputați.

Deputații din Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au fost contra proiectului de lege și au protestat chiar în sala de ședință cu pancarte pe care era scris "Poporul este suveran, PAS-ul este tiran". După ce proiectul de lege a fost votat, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, au scandat "Bravo".

"E un vot care a întârziat", a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.

La ședința Parlamentului care a avut loc în data de 2 martie, pe agenda a fost trecută și inițiativa care a avut scopul de a modifica sintagma din "Limba moldovenească" în "Limba română" în toată legislația țării și în special în Constituția Republicii Moldova. Subiectul a stârnit și atunci un val de revoltă și de acuzații dure.

„Lupta” s-a dat între deputații PAS și comuniști, care și-au împărțit coate la tribuna legislativului. Prin urmare, proiectul de lege a fost votat de 56 de deputați din totalul de 101.

Art. 13. Limba de stat a țării este limba moldovenească, în baza grafiei latine

În decembrie 2013, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că textul Declarației de Independență a statului moldovenesc, care menționează că limba de stat este limba română, prevalează în raport cu textul Constituției, în care se indică, la articolul 13, că limba de stat a țării este "limba moldovenească, în baza grafiei latine".

Chiar dacă în Constituția Republicii Moldova a rămas mențiunea de "limba moldovenească", s-a luat hotărârea că această exprimare este echivalentă cu limba română.

Prin urmare, s-a creat temeiul legal pentru a putea fi utilizată expresia "limba română" nu doar în școlile din țară și în instituțiile de cercetare, dar și la nivel oficial, în instituțiile statului, în special în documentele emise de Parlament și de Guvern.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---