Social

Azilele groazei: 25 de bătrâni, găsiți într-un alt centru fără autorizație din București. Erau ținuți în condiții improprii și primeau mâncare expirată

schedule 12 iul. 2023, 07:58

Azilele groazei: 25 de bătrâni, găsiți într-un alt centru fără autorizație din București. Erau ținuți în condiții improprii și primeau mâncare expirată
Foto: investigatiimedia.ro

Vina, în ceea ce privește azilele groazei, este pasată de la o instituție la alta. Iar descoperirile continuă. După cazul celor peste 100 de bătrâni din căminele private din Ilfov, care trăiau în condiții improprii, au fost găsite alte 25 de persoane, într-un alt centru fără autorizație din Sectorul 6, București. Condiții de cazare infernale, norme de igienă nerespectate și mâncare expirată. Așa trăiau bătrânii din acest cămin. Două femei au fost transportate la spital, ceilalți vârstnici fiind în continuare evaluați. Polițiștii au deschis dosar penal. 

Scandalul azilelor groazei. 25 de bătrâni au fost găsiți într-un alt centru fără autorizație din București

Poliţia Capitalei a informat că Secţia 20 Poliţie a fost sesizată, prin apel 112, marţi, în jurul orei 15.00, de către un bărbat, despre faptul că, la o adresă din Sectorul 6, funcţionează un centru de bătrâni fără autorizaţie.

În baza sesizării şi ca urmare a activităţilor întreprinse împreună cu Prefectura Municipiului Bucureşti, s-a deplasat la adresă o echipă de control formată din polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, o echipă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov și reprezentanți ai ANPIS, OPC, ITM, DSP și ANSVSA.

 „Din primele verificări s-a constatat faptul că nu ar fi respectate normele igienico-sanitare, condiţiile de cazare ar fi improprii, iar hrana oferită nu ar respecta normele legale impuse (inclusiv alimente expirate) - fapt susceptibil a pune în primejdie viaţa persoanelor vulnerabile, cazate în centrul respectiv.
Totodată, unitatea nu ar fi respectat prevederile Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor şi H.G. 1010/2004, în sensul că nu ar fi existat o analiză de risc, măsurile de securitate constând doar în amplasarea unui sistem TVCI (sistem de supraveghere), care nu corespunde din punct de vedere tehnic", a transmis sursa citată.

Azilul nu ar fi avut un punct de lucru declarat și nu ar fi deținut autorizație de funcționare. Conform sursei citate, cele 25 de persoane găsite în acest cămin de bătrâni sunt în evaluare medicală de către medici și asistenți medicali din cadrul UPU-SMURD București și vor fi relocate în spații de cazare adecvate. 

Sursa a transmis că este vorba despre 6 bărbați și 19 femei, majoritatea nedeplasabili, dintre care două femei au fost transportate la Spitalul Elias. Restul oamenilor vor fi relocați.

Poliția Capitalei a menționat că, în acest caz, se constituie dosar penal pentru exercitarea fără drept a unei profesii și vătămarea corporală din culpă, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
0.00020
USD
USD: 4.6109 RON
0.00470
GBP
GBP: 5.7827 RON
-0.00080
HUF
HUF: 1.2877 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5443 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0812 RON
0.00800
Convertor valutar

Rezultat: ---