Social

Legume otrăvite, vândute de fermieri din Buzău, ajunse din solarii în magazine. Efectele asupra consumatorilor pot fi grave

schedule 05 mai 2023, 09:54

Legume otrăvite, vândute de fermieri din Buzău, ajunse din solarii în magazine. Efectele asupra consumatorilor pot fi grave
Foto: Shutterstock

Câțiva fermieri din Buzău, anchetați acum de polițiști, au vândut legume otrăvite. Au folosit chimicale interzise ca să forțeze roșiile, castraveții și ardeii să se coacă mai repede. Anchetatorii au dus la interogatoriu și un distribuitor de substanțe ilegale, pentru a afla cui a mai vândut otrăvurile. Surse din investigație spun că legumele au ajuns în magazine, dar autoritățile de control neagă acest fapt. Ce efecte sunt asupra celor care le consumă?

Legumele otrăvite, vândute de fermieri din Buzău, ar fi ajuns în magazine

Legume românești stropite cu substanțe ținute secrede de fermieri. Asta poți găsi în multe piețe din București și din provincie. Doi fermieri din Glodeanu Sărat, Buzău, se ocupau de asta. Ei forțau coacerea legumelor cu substanțe toxice, interzise în România. 

Polițiștii au făcut percheziții și în Ilfov, la un distribuitor care aducea din străinătate substanțe interzise și le vindea fermierilor. 

„204 kg şi 356 de litri de substanţe toxice şi produse pentru protecţia plantelor neomologate printre care 16 kg şi 58 de litri având termenul de valabilitate expirat”, a declarat Ane Mari Vrapciu, purtător de cuvînt IPJ Buzău.

Surse apropiate anchetei susțin că fermierii percheziționați în Buzău vindeau legumele în magazine engross și în supermarketuri, unde erau expuse chiar pe rafturile cu produse bio. 

Ceea ce îi face pe unii producători să trișeze este concurența mare. Fie folosesc substanțe interzise ca să grăbească coacerea, fie pun substanțe acceptate, dar într-o cantitate atât de mare, încât devin periculoase. Specialiștii în culturi agricole spun că roșiile crescute în ritm natural în solarii apar pe piață la jumătatea lui iunie.

Efectele resimțite de consumatori 

De când dă în pârg, o roşie are nevoie şi de 10 zile ca să se coacă în solarii, în sezonul de primăvară. Dacă sunt forţate cu chimicale, pot fi culese şi de pe o zi pe alta. Toxicologii spun că fermierii care folosesc chimicale interzise sau în cantităţi prea mari pot să îşi aibă pe conştiinţă clienţii.

„Dureri musculare, crampe, paralizie, tahicardie, hipertensiune, vedere înceţoşată, cefalee, hipotermie, stop cardio-respirator, depresie, convulsie sau chiar moarte. Riscul este mai mare la copii decât la adulţ”, a explicat Marius Chipurici, toxicolog, pentru Observator.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 22 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

37 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9744 RON
0.00080
USD
USD: 4.5501 RON
-0.00300
GBP
GBP: 5.9421 RON
0.00160
HUF
HUF: 1.2427 RON
-0.00150
BGN
BGN: 2.5433 RON
0.00050
CHF
CHF: 5.2933 RON
0.01100
Convertor valutar

Rezultat: ---