Politic Social

Primarul Cătălin Cherecheș va fi dus la închisoarea Stadelheim din Munchen. Acolo a stat și Adolf Hitler

schedule 01 dec. 2023, 07:48

Primarul Cătălin Cherecheș va fi dus la închisoarea Stadelheim din Munchen. Acolo a stat și Adolf Hitler
Foto: Captura video

Deşi plasat din 29 noiembrie în închisoarea Augsburg-Gablingen, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, va fi mutat în curând în închisoarea Stadelheim din Munchen, unde a stat și Adolf Hitler, arată un răspuns al Procuraturii Generale din Munchen. Edilul a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, într-un dosar de corupție, apoi a fugit din țară folosindu-se de acte false. 

Cătălin Cherecheș, dus la închisoarea Stadelheim din Munchen, unde a stat și Adolf Hitler

Închisoarea din Munchen cuprinde cinci clădiri, cu o capacitate totală de 1379 – 2100 de locuri, și este una dintre cele mai mari închisori din Germania care, de-a lungul timpului, a adăpostit infractori și ucigași celebri. Chiar și Adolf Hitler a fost încarcerat acolo timp de 1 lună, între 24 iunie și 27 iulie 1992. 

„Persoana va fi transferată la închisoarea din München în viitorul apropiat; condiţiile de detenţie sunt reglementate de dispoziţiile legale generale. Tribunalul regional superior din München decide cu privire la detenţia în vederea extrădării şi la admisibilitatea extrădării.
De regulă, decizia se ia pe baza dosarului; în acest sens, nu este de aşteptat o audiere orală. Persoana urmărită penal este liberă să formuleze obiecţii în orice moment.
În principiu, procedurile de extrădare ar trebui să fie accelerate; de asemenea, este adevărat că, în conformitate cu Decizia-cadru europeană, o decizie ar trebui să fie luată în termen de 60 de zile. Cu toate acestea, nu există un termen limită absolut”, susţine Procuratura Generală din München, potrivit Mediafax.

Pe 29 noiembrie, Cătălin Cherecheș a ajuns în fața judecătorului de instrucție competent de la Tribunalul din Augsburg care a decis plasarea sa în închisoarea Augsburg-Gablingen. 

Dacă primarului din Baia Mare ridică oricând obiecții la extrădarea sa în România, Parchetul General din München va prezenta cazul său în faţa Tribunalul Regional Superior competent din München, care va lua decizia finală. 

Procuratura Generală din Munchen a transmis că instituția a luat cunoștință pe 27 noiembrie 2023 de faptul că primarul Cherecheș s-ar afla în zona metropolitană a orașului Munchen, că a dispus măsuri de supraveghere şi de monitorizare a acestuia, în urma cărora l-a localizat pe Cherecheş iar autorităţile germane au reuşit să-l aresteze pe acesta marţi, ora 18.39, în Augsburg, la cererea Procuraturii Generale din Munchen, în baza mandatului de arestare emis de Tribunalul Regional Cluj la 24 noiembrie 2023.

În identificarea traseului său şi localizarea lui Cherecheş, autorităţile române au fost ajutate de autorităţile maghiare şi germane, având în vedere că fugarul Cherecheş a tranzitat şi Ungaria.

Cherecheș a opus rezistență atunci când a fost prins de autoritățile germane și a fost rănit ușor la bărbie, au recunoscut oamenii legii din Munchen. 

În momentul prinderii sale, fiind transportat la Augsburg de mătuşa sa, Cătălin Cherecheş avea în posesie mai multe legitimaţii expirate, cartea de identitate din România, cartea de identitate cu rezidenţa în Italia şi peste 3.200 de euro.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---