Social

Urmări după fuga primarului Cătălin Cherecheș: șeful Poliției de Frontieră, șefii IPJ și DIPI Maramureș, demiși. S-a hotărât şi înlocuirea conducerii Brigăzii de Operaţiuni Speciale Cluj

schedule 27 nov. 2023, 07:58

Urmări după fuga primarului Cătălin Cherecheș: șeful Poliției de Frontieră, șefii IPJ și DIPI Maramureș, demiși. S-a hotărât şi înlocuirea conducerii Brigăzii de Operaţiuni Speciale Cluj
Foto: Captura video Digi 24 HD

Cutremur în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) după fuga primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Șeful Poliției de Frontieră, șefii IPJ și DIPI Maramureș au fost demiși. S-a hotărât și înlocuirea conducerii Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj. 

Mai mulți șefi din Poliție, demiși după fuga primarului Cătălin Cherecheș

În plus, Corpul de Control al Ministrului Afacerilor Interne va efectua un control la Inspectoratul Teritorial Sighetul Marmaţiei al Poliţiei de Frontieră, inclusiv la Punctul de Trecere a Frontierei Petea.

Conform unui comunicat de presă transmis duminică seară de MAI, în urma unor ședințe de analiză managerială desfășurate împreună cu șefi de structuri și la nivelul conducerii MAI, s-a mai hotărât retragerea împuternicirii Inspectorului General Adjunct al IGPF responsabil cu supravegherea frontierei şi a Inspectorului General Adjunct al IGPF responsabil cu suportul administrativ - logistic. Totodată, a fost demis şi şeful IPJ Maramureş. 

Astfel, s-a decis „încetarea măsurii asigurării conducerii de către ofiţerul desemnat la comanda Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş şi împuternicirea în funcţia de Inspector Şef a comisarului şef Constantin Ilea”.

Inspectoratul General al Poliţiei Române va efectua un control la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş, se mai arată în comunicatul menționat. Conducerea ministerului şi şefii de structuri au cerut o evaluare, până în data de 6 decembrie 2023, a managementului Direcţiei de Investigaţii Criminale din Inspectoratul General al Poliţiei Române, structură cu responsabilităţi de coordonare a activităţii de supraveghere judiciară. 

În cadrul şedinţelor de analiză managerială s-a hotărât şi înlocuirea conducerii Brigăzii de Operaţiuni Speciale Cluj, „pentru consolidarea capacităţii instituţionale a structurilor de suport operativ de pe raza Curţii de Apel Cluj”, dar şi înlocuirea conducerii Serviciului Judeţean de Protecţie (Direcţia Generală de Protecţie Internă) Maramureş.

Pe de altă parte, conducerea MAI l-a împuternicit pe generalul de brigadă Liviu Uzlău în funcția de comandant (rector) al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Aceste decizii au fost luate „având în vedere o serie de evenimente desfăşurate recent la Academia de Poliţie 'Alexandru Ioan Cuza', precum şi pe liniile de muncă ale unor structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, înregistrate pe fondul desfăşurării cu superficialitate sau cu lipsă de pro-activitate a actului profesional şi managerial”.

Potrivit MAI, evenimentele respective „au fost de natură a afecta drepturile cetăţenilor”, „au produs consecinţe cu privire la aplicarea legii române în mod egal tuturor cetăţenilor” şi „au adus atingere protecţiei intereselor statului şi credibilităţii unor instituţii şi structuri din cadrul MAI”, iar deciziile luate au fost motivate de „restabilirea unui nivel înalt de eficienţă managerială şi profesională, precum şi a încrederii cetăţenilor în lege şi autorităţi”.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru corupţie, a fugit din ţară, vineri, prin Vama Petea, folosindu-se de un act de identitate al unei rude. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---