Social Politic

Cum a reușit să iasă Cătălin Cherecheș din țară. Poliția de Frontieră explică planul pus la cale de primar

schedule 26 nov. 2023, 08:24

Cum a reușit să iasă Cătălin Cherecheș din țară. Poliția de Frontieră explică planul pus la cale de primar
Foto: Captura video Kanal D Romania/YT

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv vineri la 5 ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată, a ieșit din România vineri, prin Vama Petea. Nu avea voie să plece fiindcă se afla sub control judiciar. Poliția de Frontieră a explicat că edilul a ieșit din țară folosind actele unei rude. A fost declanșată cercetarea față de agentul de poliție de frontieră care a verificat documentele fugarului, fără a sesiza că acesta are documente false. 

Poliția de Frontieră explică fuga primarului Cătălin Cherecheș

„Pe 24 noiembrie nu a fost găsit la domiciliu, a fost dat în urmărire naţională, iar în jurul orei 18 a fost dat în urmărire internaţională. Au fost efectuate verificări în punctele de trecere a frontierei la graniţa cu Ungaria. A fost intensificat schimbul de informaţii cu autorităţile maghiare şi cu alte state europene”, a declarat reprezentantul Poliţiei de Frontieră.

Responsabilii Poliției de Frontieră au declarat că primarul Cătălin Cherecheș a ieșit din România cu un taxi, în automobil acesta aflându-se pe locul din dreapta șoferului. Totodată, au menționat că documentul prezentat la control a fost unul real, nu falsificat, și că asemănarea dintre edil și cel al cărui act l-a folosit este mare.

„S-a stabilit că a folosit o altă identitate, aparţinând unei rude, o persoană de sex masculin. S-a prezentat un autovehicul înmatriculat în România în care se aflau două persoane, un conducător auto şi el. Actul de identitate aparţinea unei rude a lui Cherecheş Cătălin care locuieşte într-un stat din Europa. Au fost verificate documentele, a confruntat persoanele cu actele, poliţistul de frontieră a înmânat şi unui coleg actele, apoi le-au permis intrarea pe teritoriul Ungariei. 
Referitor la posibilitatea substituirii persoanei, analizăm modalitatea în care poliţistul de frontieră a efectuat controlul, cu menţiunea că exista o asemănare între Cherecheş Cătălin şi ruda a cărui act l-a prezentat, dar asta nu e o scuză. (...)  Acesta a precizat că imaginile captate în punctul de trecere a frontierei nu permit stabilirea „în mod clar şi neechivoc” a identităţii persoanelor care trec frontiera. 
Dacă poliţistul de frontieră ar fi avut dubii privind identitatea, aşa cum credem că ar fi trebuit, era trecut în linia a doua de control şi acolo era stabilită identitatea. Desigur că în fiecare punct de trecere a frontierei există linia a doua de control şi sunt aceste mijloace la dispoziţie. (...) Problema este că persoana căutată nu a venit sub numele Cherecheş Cătălin, a venit cu un alt document şi în acel document era numele unei persoane asupra căreia nu exista niciun consemn”, a spus chestorul de poliţie Victor Ştefan Ivascu, şeful Poliţiei de Frontieră.

Foto: politiaromana.ro

Cătălin Cherecheș, condamnat la 5 ani de închisoare

Cătălin Cherecheș a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Curtea de Apel Cluj a respins, vineri, apelul edilului din Baia Marea și a menținut sentința dată în februarie 2022 de Tribunalul Cluj, fiind modificate doar câteva dispoziții privind pedeapsa complementară. 

Din completul de la Curtea de Apel Cluj a făcut parte şi judecătoarea Georgiana Rodica Farcaş Hîngan, pe care soacra lui Cherecheş a încercat să o mituiască, pentru a obţine o condamnare mai uşoară sau chiar achitare. Cu o zi înainte de aflarea sentinței, primarul a cerut strămutarea procesului de la Cluj la o altă instituție competentă. 

Cătălin Cherecheș este acuzat de luare de mită în formă continuată. Procurorii l-au prins în flagrant, în aprilie 2016, când a luat 70.000 de lei pentru o numire în cadrul clubului de fotbal orășenesc. După patru luni, oficialul a fost plasat în arest la domiciliu, iar în decembrie a fost eliberat. El s-a întors la Primăria Baia Mare pe 10 mai 2017.

Socrii lui Cătălin Cherecheș, în arest pentru 30 de zile

Socrii primarului Cătălin Cherecheș se află în arest pentru 30 de zile, după ce soacra oficialului a fost prinsă în flagrant în timp ce încerca să dea mită 50.000 de euro ca să obțină pentru ginerele său o sentință mai blândă. 

Suma ar fi reprezentat doar jumătate din mita totală pe care soacra voia să o dea mamei judecătoarei pentru a recâștiga libertatea soțului fiicei sale. Denunțul la DNA l-a făcut chiar magistratul, iar mama sa știa de flagrantul organizat. Primarul susține că nu știa nimic despre acțiunile soacrei, ba chiar a amenințat cu divorțul dacă soția i-a ascuns acest fapt. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9737 RON
0.00120
USD
USD: 4.5689 RON
0.01840
GBP
GBP: 5.9158 RON
-0.01050
HUF
HUF: 1.2665 RON
-0.00390
BGN
BGN: 2.543 RON
0.00060
CHF
CHF: 5.0989 RON
0.00700
Convertor valutar

Rezultat: ---