Politic

ÎCCJ judecă azi cererea lui Cherecheș de strămutare a dosarului în care a fost condamnat pentru luare de mită. Ce se întâmplă cu procesul dacă este acceptată

schedule 07 dec. 2023, 09:17

ÎCCJ judecă azi cererea lui Cherecheș de strămutare a dosarului în care a fost condamnat pentru luare de mită. Ce se întâmplă cu procesul dacă este acceptată
Foto: Captura video Stirile Pro TV/YT

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) judecă astăzi cererea lui Cătălin Cherecheș de strămutare a dosarului în care fostul primar din Baia Mare a fost condamnat pentru luare de mită.  

UPDATE 15:00 Cererea de strămutare a procesului lui Cherecheş a fost respinsă. Decizia instanţei nu poate fi atacată. "Respinge, ca nefondată, cererea formulată de petentul Cherecheş Cătălin privind strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 2537/117/2016 al Curţii de Apel Cluj. Obligă petentul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 7 decembrie 2023", se arată în comunicatul instanţei.

"Din motive administrative, termenul a fost stabilit după finalizarea cauzei la Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Cluj s-a grăbit înainte de soluţionarea cererii de strămutare.

Dacă instanţa admite cerera de strămutare, atunci hotârârea dată în apel este desfiinţată şi apelul se rejudecă. Cred că ar fi interesant pentru toată lumea. Poate să participe şi domnul Cherecheş la şedinţă şi să ne spună de ce consideră că se impume şi de ce a plecat din ţară", a declarat Răzvan Dosneanu, avocatul fostului edil din Baia Mare.

La ÎCCJ se judecă azi cererea de strămutare a dosarului fostului edil din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat la 5 ani de închisoare pentru fapte de corupție, cerere depusă înainte de sentința dată de Curtea de Apel Cluj.

Avocații lui Cherecheș au formulat această cerere, după ce judecătoarea care în cele din urmă l-a condamnat la închisoare, a cerut ea însăși să fie retrasă din dosar, după ce rudele fostului edil au dat mită 50 de mii de euro judecătoarei, pentru o sentință mai bună.

Cum cererea i-a fost respinsă, judecătoarea a rămas decidentul din dosar, iar avocații lui Cătălin Cherecheș au cerut strămutarea la un alt complet, doar că termenul acestei strămutări a fost mutat tocmai acum, pe 7 decembrie. Între timp, s-a dat sentința de 5 ani de închisoare. 

Dacă această strămutare este acceptată de judecătorii de la ÎCCJ, atunci sentința se anulează și se rejudecă procesul în apel, spune unul dintre apărătorii lui Cherecheș.

Fostul primar din Baia Mare a fugit din țară chiar în ziua sentinței, pe 24 noiembrie, folosind la vamă un buletin al unui văr. Bărbatul a fost prind după patru zile, într-o gară din Germania. În prezent, sunt în lucru formalitățile prin care ar putea fi extrădat, formalități care ar putea dura chiar și 6 luni. 

În acest timp, judecătorii germani pot decide ca fostul primar din Baia Mare să rămână în arest sau libertate, iar la finalul procesului de extrădare pot decide ca fostul edil să fie trimis în România pentru executarea pedepsei, să își facă pedeapsa în Germania sau să i se refuze cererea de extrădare și el să rămână liber pe teritoriul german. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---