UPDATE 15:00 Cererea de strămutare a procesului lui Cherecheş a fost respinsă. Decizia instanţei nu poate fi atacată. "Respinge, ca nefondată, cererea formulată de petentul Cherecheş Cătălin privind strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 2537/117/2016 al Curţii de Apel Cluj. Obligă petentul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 7 decembrie 2023", se arată în comunicatul instanţei.
"Din motive administrative, termenul a fost stabilit după finalizarea cauzei la Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Cluj s-a grăbit înainte de soluţionarea cererii de strămutare.
Dacă instanţa admite cerera de strămutare, atunci hotârârea dată în apel este desfiinţată şi apelul se rejudecă. Cred că ar fi interesant pentru toată lumea. Poate să participe şi domnul Cherecheş la şedinţă şi să ne spună de ce consideră că se impume şi de ce a plecat din ţară", a declarat Răzvan Dosneanu, avocatul fostului edil din Baia Mare.
Citește și:
Decizia Curții de Apel pentru procesul lui Vlad Pascu
Instanța confirmă acuzația pentru Vlad Pascu
Primarul Cherecheș, căutat în toată Europa, a vorbit despre „onoare” înainte de a se ascunde
La ÎCCJ se judecă azi cererea de strămutare a dosarului fostului edil din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat la 5 ani de închisoare pentru fapte de corupție, cerere depusă înainte de sentința dată de Curtea de Apel Cluj.
Avocații lui Cherecheș au formulat această cerere, după ce judecătoarea care în cele din urmă l-a condamnat la închisoare, a cerut ea însăși să fie retrasă din dosar, după ce rudele fostului edil au dat mită 50 de mii de euro judecătoarei, pentru o sentință mai bună.
Cum cererea i-a fost respinsă, judecătoarea a rămas decidentul din dosar, iar avocații lui Cătălin Cherecheș au cerut strămutarea la un alt complet, doar că termenul acestei strămutări a fost mutat tocmai acum, pe 7 decembrie. Între timp, s-a dat sentința de 5 ani de închisoare.
Dacă această strămutare este acceptată de judecătorii de la ÎCCJ, atunci sentința se anulează și se rejudecă procesul în apel, spune unul dintre apărătorii lui Cherecheș.
Citește și:
Transnistria cere ajutorul Rusiei și provoacă speculații
Fostul primar din Baia Mare a fugit din țară chiar în ziua sentinței, pe 24 noiembrie, folosind la vamă un buletin al unui văr. Bărbatul a fost prind după patru zile, într-o gară din Germania. În prezent, sunt în lucru formalitățile prin care ar putea fi extrădat, formalități care ar putea dura chiar și 6 luni.
În acest timp, judecătorii germani pot decide ca fostul primar din Baia Mare să rămână în arest sau libertate, iar la finalul procesului de extrădare pot decide ca fostul edil să fie trimis în România pentru executarea pedepsei, să își facă pedeapsa în Germania sau să i se refuze cererea de extrădare și el să rămână liber pe teritoriul german.