Locale

Aproape 1.000 de urși ar putea fi uciși, după ce tot mai mulți au coborât la câmpie și atacă frecvent

schedule 03 oct. 2023, 10:35

Aproape 1.000 de urși ar putea fi uciși, după ce tot mai mulți au coborât la câmpie și atacă frecvent
Foto: ROMPRES / FOTO

Urșii au coborât la câmpie și atacurile sunt tot mai frecvente, astfel că fostul ministru al Mediului este convins că singura soluție pentru rezolvarea problemei este uciderea lor. Oficialul a pregătit un proiect de lege care prevede împușcarea a 1.000 de urși în România. Activiștii de mediu nu sunt de acord. 

Proiect de lege: aproape 1.000 de urși ar putea fi uciși, după ce tot mai mulți atacă frecvent

Autoritățile încearcă să îi protejeze pe oameni prin mesaje RO-Alert. Primarul din Baia de Fiert, Gorj, unde aceste animale atacă des în ultimul timp, dă vina pe programul de relocare. 

„Suntem în noaptea minţii! Adică relocăm urşi de la Sinaia şi de la Buşteni, din zonă turistică în altă zonă turistică. Baia de Fier, Polovragi, Novaci, Rânca”, Dumitru Turbăceanu, primar Baia de Fier.

Patru ursoaice și trei urși au fost relocați, în 2022, în comuna vecină. Sătenii de aici se plâng de câteva luni de atacurile animalelor sălbatice, dar în ultimele săptămâni spun că văd aproape zilnic urși pe ulițe.

În paralel, în Senat se pregătește o măsură pentru a rezolva problema. Proiectul de lege va fi înaintat săptămâna aceasta de fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna. 

„Cotele fixe pe care le propunem constau în cota de prevenţie de 426 de exemplare de urs brun care se pot recolta prin vânătoare, atât pentru anul 2024, cât şi pentru anul 2025”, Tanczos Barna, senator UDMR.

Activiștii de mediu sunt împotriva proiectului

Activiștii de mediu spun că tocmai vânătorii au împins urșii în oraș. „Ursul, fiind practic sedus cu porumbul la marginea pădurii şi abandonat n-a făcut altceva decât să-şi folosească excepţionalul nas să vină către sursa de porumb, adică culturile de porumb”, Gabriel Păun, Agent Green.

Un studiu comandat de Ministerul Mediului, în primăvară, relevă că în țara noastră trăiesc peste 8.000 de urși, dar activiștii nu cred în aceste estimări. Un nou studiu, bazat pe recoltarea de probe ADN din pădure, a identificat până acum 3.000 de exemplare. Autorii cercetării susțin că numărul s-ar putea cel mult dubla până la finalul studiului. 

„Este, oricum, mult mai puţin decât se credea şi se vehicula în spaţiul public până acum, pe speculaţii. Cert este că urşii par a fi peste tot. Nu este neobişnuit să vezi şi câte 15 exemplare doar într-o singură plimbare pe Transfăgărăşan”, a adăugat Gabriel Păun, Agent Green. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---