Externe

Japonia va arunca în ocean, în 48 de ore, peste un milion de tone de apă radioactivă de la centrala nucleară Fukushima

schedule 22 aug. 2023, 11:32

Japonia va arunca în ocean, în 48 de ore, peste un milion de tone de apă radioactivă de la centrala nucleară Fukushima
Foto: Shutterstock

Japonia va arunca, în 48 de ore, apa radioactivă tratată de la centrala nucleară Fukushima, a anunțat marți premierul japonez Fumio Kishida. Aplicarea măsurii controversate mai poate fi amânată numai de condițiile meteorologice. Țara Soarelui Răsare spune că eliberarea apei este sigură. 

Japonia va arunca apă radioactivă de la Fukushima în ocean

Autoritățile din Japonia au anunțat marți că vor începe să elibereze peste un milion de tone de apă radioactivă tratată de la centrala nucleară Fukushima pe 24 august.

Planul, care a fost aprobat în urmă cu doi ani de guvernul japonez cu scopul de a dezafecta centrala operată de Tokyo Electric Power Company (Tepco), s-a confruntat cu critici din partea țărilor din zonă și a grupurilor de pescari.

„Am cerut Tepco să se pregătească rapid pentru evacuarea apei, în conformitate cu planul aprobat de Autoritatea de reglementare nucleară, și mă aștept ca evacuarea apei să înceapă pe 24 august, dacă toate condițiile meteorologice permit acest lucru”, a declarat, marți, premierul Fumio Kishida.

Anunțul vine la o zi după ce guvernul a declarat că a obținut „un anumit grad de înțelegere” din partea industriei pescuitului cu privire la eliberarea apei.

„Promit că ne vom asuma întreaga responsabilitate de a ne asigura că industria pescuitului poate continua să își asigure traiul, chiar dacă acest lucru va dura zeci de ani”, a spus luni Kishida.

Japonia a susținut că eliberarea apei este sigură. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al ONU, și-a dat acordul în iulie. AIEA a afirmat că planul respectă standardele internaționale și că impactul pe care l-ar avea asupra oamenilor și mediului este „neglijabil”. 

Unele țări vecine și-au exprimat deja scepticismul cu privire la siguranța planului. China a fost cel mai mare critic în acest caz. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a declarat în iulie că Japonia a dat dovadă de egoism și aroganță și nu a consultat pe deplin comunitatea internațională cu privire la eliberarea apei.

China a interzis importurile de fructe de mare/Activiștii sud-coreeni au protestat față de planul Japoniei

China a hotărât să interzică importurile de fructe de mare din 10 regiuni din Japonia, inclusiv Fukushima și capitala Tokyo. Importurile de fructe de mare din alte zone sunt permise, dar trebuie să treacă testele de radioactivitate și să aibă dovada că au fost produse în afara celor 10 regiuni interzise.

Și activiștii sud-coreeni au protestat față de planul Japoniei, deși autoritățile de la Seul au ajuns la concluzia, în urma unui studiu realizat de aceștia, că eliberarea apei respectă standardele internaționale. 

Japonia va publica rezultatele testelor efectuate asupra apei și peștilor din ocean, după ce va arunca apa radioactivă de la Fukushima

Apa care va fi aruncată în ocean a fost folosită pentru a răci barele de combustibil de la Fukushima Daiichi, afectate de un cutremur și un tsunami uriaș în 2011.

Un oficial japonez a transmis că primele rezultate ale testelor efectuate asupra apei din ocean după deversare ar putea fi disponibile la începutul lunii septembrie anul curent.

De asemenea, Japonia va testa peștii din apele din apropierea centralei Fukushima, iar rezultatele vor fi publicate pe site-ul ministerului Agriculturii. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---