Social

Un român se află pe nava capturată în Marea Roșie de teroriștii Houthi

schedule 20 nov. 2023, 09:11

Un român se află pe nava capturată în Marea Roșie de teroriștii Houthi
GreenOak/Shutterstock

Ministerul român de Externe a confirmat că un marinar român s-ar afla pe nava cargo care a fost capturată în Marea Roșie de teroriștii Houthi, susținuți de Iran.

Marinar român, aflat pe nava capturată în Marea Roșie

Nava Galaxy Leader a pornit din Turcia şi se îndrepta către un port indian. La bordul navei se aflau 25 de membri ai echipajului, printre care cetățeni ucraineni, bulgari, filipinezi şi mexicani.

Nava din Marea Roșie a fost atacată și capturată de teroriștii Houthi, aliați ai Teheranului, care lansează drone şi rachete spre Israel, după ce Hamas a săvârșit atacul din 7 octombrie. Nava cargo a fost atacată în apropierea strâmtorii Bab el-Mandeb.

Anterior, rebelii Houthi au amenințat că vor viza orice navă israeliană sau operată de statul Israel. De asemenea, aceștia au spus că au "o responsabilitate religioasă, națională și morală", în contextul operațiunii militare a Israelului în Gaza.

Autoritățile israeliene au confirmat deturnarea şi capturarea navei, însă susțin că nu sunt implicate în operarea acesteia. Marinarul român care acum s-ar afla la bordul navei capturate s-ar fi îmbarcat acum două săptămâni pe navă şi nu a putut fi contactat în ultimele două zile.

Ce spune Ministerul Afacerilor Externe

"La data de 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roșie, a fost capturată de către milițiile Houthi și dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informațiile de primă sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla și un cetățean român.
Din dispoziția ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituțională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetățeni români.
Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituțională, în cooperare și coordonare cu celelalte autorități române cu atribuții în materie și în strânsă legătură cu alți parteneri internaționali continuă să monitorizeze cu maximă atenție situația și întreprinde demersuri în vederea soluționării acesteia", a precizat Ministerul român de Externe, luni dimineață.

SONDAJ

Ați primit primă de Crăciun de la angajator?

Da: 2 voturi
Nu: 10 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

12 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9677 RON
0.00020
USD
USD: 4.6059 RON
0.00810
GBP
GBP: 5.7949 RON
0.00800
HUF
HUF: 1.2995 RON
0.00550
BGN
BGN: 2.5399 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.2613 RON
0.01560
Convertor valutar

Rezultat: ---