O navă greceastă de transport, care naviga din Vietnam spre Israel, în Marea Roșie, a fost lovită, marți, de Houthi din Yemen. BBC a transmis că ar fi suferit doar avarii mici și că nu există răniți.
Incidentul are loc în vreme ce armata SUA a anunțat că a confiscat arme furnizate de Iran și destinate Houthi în timpul unei operațiuni desfășurate săptămâna precedentă. Între timp, Statele Unite au lovit mai multe ținte în zonele controlate de Houthi în Yemen.
Patru rachete balistice anti-navă care erau gata să fie lansate au fost distruse, a declarat un oficial pentru CBS, partenerul american al BBC.
Marţi, purtătorul de cuvânt al armatei houthi, Yahya Sarea, a declarat că nava Zografia a fost ţinta unor rachete navale, ceea ce a dus la o „lovitură directă”. Nava grecească era goală și avea la bord 24 de membri ai echipajului. Nu există rapoarte privind răniți.
Citește și:
SUA intervin pentru salvarea echipajului capturat de rebelii houthi în Marea Roșie
Houthi susțin că atacă navele care sunt deținute sau operate de Israel ori care se îndreaptă spre porturi israeliene. Chiar și așa, multe dintre navele vizate nu au nicio legătură cu Israelul.
Duminică, Administrația Biden a informat că a doborât o rachetă trasă spre una dintre navele lor de război dintr-o zonă houthi din Yemen. O zi mai târziu, grupul a declarat că a atacat cu rachete o navă de marfă care aparține SUA în Golful Aden.
Mai multe linii maritime vor evita Marea Roșie. Rutele, configurate pe la Capul Bunei Speranțe
Marea Roşie leagă Oceanul Indian de Marea Mediterană prin Canalul Suez, dar mai multe linii maritime au transmis că se vor abate pe la Capul Bunei Speranțe pentru a ajunge în Europa.
Marți, gigantul petrolier britanic Shell a devenit ultimul care și-a suspendat pe termen nelimitat toate transporturile prin Marea Roșie.
Citește și:
Ligia Deca: „Trebuie să reducem numărul celor care nu se prezintă la examenul de Bacalaureat”
Poștașii din România ies în stradă. Aceștia vor protesta în fața sediului Ministerului Cercetării
Care este cea mai mare frică a Cristinei Șișcanu. Situația este gravă
SUA au informat marți că au confiscat arme iraniene avansate care erau transportate către Houthi, operațiune care a avut loc acum cinci zile.
Materialul găsit la bordul unui velier includea componente pentru rachete balistice şi de croazieră, printre care focoase şi sisteme de ghidare. De asemenea, au fost confiscate piese pentru echipamente de apărare aeriană.
Armata americană a declarat că analiza iniţială a indicat că Houthis au folosit aceleaşi tipuri de arme în atacurile împotriva navelor comerciale din Marea Roşie.
„Aceasta este prima captură de arme convenţionale avansate (ACW) letale, furnizate de Iran către Houthis de la începutul atacurilor Houthi împotriva navelor comerciale în noiembrie”, a declarat Comandamentul Central al SUA într-un comunicat, potrivit Agerpres.
De asemenea, Comandamentul Central a precizat că se continuă căutarea a doi membri Navy Seals care au căzut peste bord în timpul operaţiunii.