Externe

Oficial american afectat de „sindromul Havana” la summitul NATO din Vilnius

schedule 02 apr. 2024, 11:12

Oficial american afectat de „sindromul Havana” la summitul NATO din Vilnius
https://pixabay.com/photos/pentagon-washington-dc-military-80394/
Un oficial US a avut simptome de „sindromul Havana” la summitul NATO, cu suspiciuni de implicare a GRU-ului rusesc. Ancheta Pentagonului continuă.

Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite a prezentat simptome asociate cu „sindromul Havana” în timpul summitului NATO de la Vilnius, conform declarațiilor Pentagonului. Incidentul a fost raportat în contextul unei investigații de presă care sugerează o posibilă legătură între această afecțiune și serviciile secrete rusești.

Simptomele „sindromului Havana”, care includ dureri de cap, pierderea auzului, amețeli și greață, au fost raportate pentru prima dată de angajații ambasadei SUA din Havana în 2016. De atunci, cazuri similare au fost semnalate în diverse locuri ale lumii. În ciuda unui raport oficial din 2023 care a concluzionat că este „foarte puțin probabil” ca un adversar străin să fie responsabil pentru aceste incidente, o investigație recentă sugerează că o unitate de sabotaj a serviciului de informații militare al Rusiei, GRU, ar putea fi implicată.

Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a confirmat prezența oficialului afectat la summitul NATO și a menționat că ancheta este în curs de desfășurare. Secretarul apărării american, Lloyd Austin, își menține încrederea în comunitatea serviciilor de informații, care continuă să evalueze situația.

Kremlinul a negat acuzațiile, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, catalogându-le drept nefondate și lipsite de dovezi convingătoare. Între timp, Departamentul Apărării al SUA a oferit compensații și sprijin angajaților afectați prin actul legislativ „Havana Act”.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---