Politic

Karl Nehammer menține poziția Austriei împotriva aderării României la Schengen, în ciuda discuțiilor cu oficialii români

schedule 07 mar. 2024, 15:25

Karl Nehammer menține poziția Austriei împotriva aderării României la Schengen, în ciuda discuțiilor cu oficialii români
Foto: Shutterstock
Cancelarul austriac Nehammer respinge aderarea României la Schengen, subliniind problemele sistemului actual, chiar și după întâlniri cu oficialii români.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a reiterat poziția fermă a Austriei împotriva aderării României la Spațiul Schengen, în urma unei serii de întâlniri cu oficialii români, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu. În ciuda discuțiilor și a speranțelor exprimate de partea română, Nehammer a subliniat că sistemul Schengen nu funcționează în forma actuală și, prin urmare, nu poate fi extins.

Vizita cancelarului austriac în România a inclus participarea la Congresul Partidului Popularilor Europeni (PPE) și întâlniri bilaterale cu liderii politici români. În timp ce discursurile sale la congres au abordat teme precum migrația și întărirea frontierelor externe ale UE, Nehammer nu a făcut referiri directe la aderarea României la Schengen în cadrul acestor evenimente.

Cancelarul a folosit platforma de social media pentru a-și exprima aprecierea față de relațiile economice dintre Austria și România, recunoscând contribuția cetățenilor români la piața muncii austriece. Cu toate acestea, a rămas ferm pe poziție în ceea ce privește veto-ul Austriei asupra aderării României la Schengen cu granițele terestre.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat, de asemenea, pe rețelele de socializare, că discuțiile cu Nehammer au inclus subiectul Schengen și că procesul de aderare a României va continua până la atingerea obiectivului final. Totuși, poziția oficială a Austriei rămâne un obstacol major în acest proces.

În ciuda acestor dezacorduri, Austria a acceptat aderarea României și Bulgariei la Schengen cu granițele aeriene și maritime, începând din martie, ceea ce reprezintă un pas parțial către integrarea deplină în spațiul de liberă circulație european.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---