Cancelarul austriac Karl Nehammer a reiterat poziția fermă a Austriei împotriva aderării României la Spațiul Schengen, în urma unei serii de întâlniri cu oficialii români, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu. În ciuda discuțiilor și a speranțelor exprimate de partea română, Nehammer a subliniat că sistemul Schengen nu funcționează în forma actuală și, prin urmare, nu poate fi extins.
Vizita cancelarului austriac în România a inclus participarea la Congresul Partidului Popularilor Europeni (PPE) și întâlniri bilaterale cu liderii politici români. În timp ce discursurile sale la congres au abordat teme precum migrația și întărirea frontierelor externe ale UE, Nehammer nu a făcut referiri directe la aderarea României la Schengen în cadrul acestor evenimente.
Citește și:
Aderarea României la Schengen, o nouă șansă. Cum s-ar putea înclina balanța în favoarea noastră
Austria riscă să piardă ghețarii în 45 de ani
Condițiile puse de Austria pentru a ne primi în Schengen. Bulgarii au refuzat deja oferta
Cancelarul a folosit platforma de social media pentru a-și exprima aprecierea față de relațiile economice dintre Austria și România, recunoscând contribuția cetățenilor români la piața muncii austriece. Cu toate acestea, a rămas ferm pe poziție în ceea ce privește veto-ul Austriei asupra aderării României la Schengen cu granițele terestre.
Președintele Klaus Iohannis a exprimat, de asemenea, pe rețelele de socializare, că discuțiile cu Nehammer au inclus subiectul Schengen și că procesul de aderare a României va continua până la atingerea obiectivului final. Totuși, poziția oficială a Austriei rămâne un obstacol major în acest proces.
În ciuda acestor dezacorduri, Austria a acceptat aderarea României și Bulgariei la Schengen cu granițele aeriene și maritime, începând din martie, ceea ce reprezintă un pas parțial către integrarea deplină în spațiul de liberă circulație european.
Citește și:
Când am putea intra în Schengen. România e de acord să primească migranții trimiși de Austria
Discuție între OMV Petrom și Guvern: austriecii, refuzați. Ce a cerut premierul companiei