Economic

Negocieri pentru ieftinirea alimentelor. Lista cu produsele care vor avea prețul plafonat

schedule 21 iun. 2023, 10:05

Negocieri pentru ieftinirea alimentelor. Lista cu produsele care vor avea prețul plafonat
Foto: Shutterstock

Alimentele de bază se vor ieftini. Nu știm, însă, când, cum și cu cât. Acum se poartă negocieri. O primă întâlnire între Guvern și reprezentanții marilor magazine a avut loc marți la Palatul Victoria. Premierul Marcel Ciolacu le-a propus două variante și așteaptă răspunsul până la finalul săptămânii. 

Ieftinirea alimentelor: lista cu produsele care vor avea prețul plafonat

Premierul s-a întâlnit marți cu retailerii pentru a pune la punct schema prin care are urma să plătim mai puţin pentru produsele de bază

„Încă nu am ajuns foarte departe. A fost o discuţie exploratorie. Însă decizia va fi luată pentru toţi operatorii din lanţul economic. Nu s-a discutat pe cifre concrete. Vorbim de definirea unei liste de produse de bază. Acesta ar fi primul pas”, a declarat George Bădescu, Asociația Marilor Rețele Comerciale.

Există două variante: limitare adaosului comercial pe tot lanțul, de la producător la raft, sau suspendarea pe terment limitat a taxelor impuse de marii retaileri, care intră în componența prețurilor. 

Nicio limită pentru adaosul comercial

Adaosul comercial diferă de la un magazin la altul și nu există nicio limită pentru acesta. Fiecare comerciant îl stabilește în funcție de propriile criterii. De pildă, la un magazin, adaosul comercial poate fi cuprins între 0 și 100%. 

„În condiţiile în care am un adaos comercial de sută la sută, pe diferenţa de adaos comercial poţi să pui un impozit mai mare faţă de cel care are un adaos comercial mai mic”, a spus Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară.

Principalele alimente care se vor afla pe lista pentru plafonare sunt laptele, produsele lactate, pâinea, carnea, uleiul și fructele. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---