Externe

Turcia suspendă relațiile comerciale cu Israelul și se alătură acuzațiilor de genocid la CIJ

schedule 03 mai 2024, 08:07

Turcia suspendă relațiile comerciale cu Israelul și se alătură acuzațiilor de genocid la CIJ
Foto: Shutterstock
Turcia suspendă relațiile comerciale cu Israelul, susținând cauza palestiniană și se alătură acuzațiilor de genocid la CIJ.

Turcia a anunțat suspendarea tuturor relațiilor comerciale cu Israelul, ca răspuns la conflictul din Fâșia Gaza și în semn de solidaritate cu poporul palestinian. Ministerul turc al Comerțului a comunicat că exporturile și importurile cu Israelul au fost oprite și că aceste măsuri vor rămâne în vigoare până când guvernul israelian va permite un flux neîntrerupt de ajutor umanitar către Gaza.

În plus, Turcia a declarat că se va alătura procesului de genocid deschis de Africa de Sud împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție (CIJ). Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a afirmat că Turcia va depune o declarație de intervenție oficială în fața CIJ, cu scopul de a susține acuzațiile de genocid împotriva Israelului în acțiunile sale din Gaza.

Decizia Turciei vine în urma unei ordonanțe a CIJ din ianuarie, care a cerut Israelului să se abțină de la orice acte care ar putea intra sub incidența Convenției de genocid și să se asigure că trupele sale nu comit acte de genocid împotriva palestinienilor. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a fost vocal în acuzațiile sale împotriva Israelului și a exprimat sprijinul constant al Turciei pentru cauza palestiniană.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a răspuns prin a anunța că Israelul va căuta alternative pentru comerțul cu Turcia, concentrându-se pe producția locală și importurile din alte țări. Nu a fost clarificat dacă exporturile de petrol azere către Israel prin portul turc Ceyhan au fost afectate de această decizie.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 22 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

37 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9766 RON
-0.00030
USD
USD: 4.5135 RON
-0.00500
GBP
GBP: 5.9447 RON
-0.03140
HUF
HUF: 1.2388 RON
0.00250
BGN
BGN: 2.5445 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.2945 RON
-0.00030
Convertor valutar

Rezultat: ---